Een robotvis (links) veroorzaakt angstgedrag bij muskietvissen (rechts).

 

Een nep-forelbaars kan helpen bij de bestrijding van muskietvissen.

 

Een op forelbaarzen geïnspireerde robotvis weet effectief angst in te boezemen bij muskietvissen (Gambusia holbrooki), waardoor kikkervisjes veilig blijven. Dat beschrijft een internationaal team van biologen 16 december in iScience.

 

‘De muskietvis is een van de meest invasieve soorten ter wereld, en huidige bestrijdingsmethoden zijn te duur en tijdrovend’, zegt eerste auteur Giovanni Polverino in een persbericht. Vandaar dat de onderzoekers nu een robotvis ontwikkelen, die qua uiterlijk en bewegingspatroon op de natuurlijke predator van muskietvissen lijkt, de forelbaars (Micropterus salmoides). De robot kan onderscheid maken tussen muskietvissen en kikkervisjes (Litoria moorei), en valt muskietvissen aan als die proberen een kikkervisje te grijpen.ANGSTGEDRAG

Dat is effectief, blijkt uit vijf weken durende mesocosm-experimenten. In aanwezigheid van de robotvis durven muskietvissen niet meer de omgeving te verkennen, en ook daarna vertonen ze angstgedrag.

 

Bovendien blijken mannetjes na vijf weken minder sperma, en vrouwtjes lichtere eitjes te produceren – vermoedelijk steken de vissen meer energie in effectief ontsnappen dan in voortplanting. Kikkervisjes hebben door hun slechte zicht ondertussen geen last van de robotvis. Voor gebruik in ’t wild is de robotvis nog niet klaar; een experiment in een klein meer staat op de planning.