Een ree, hier in een Duits veld met tarwe, een van de dieren waarvan de vraat verminderd kan worden door geluiden van roofdieren aan te bieden. Foto: Mucki.

 

 

Afspelen van roofdiergeluiden kan vraatschade door hoefdieren in akkergewassen verminderen. Dat blijkt uit experimenten op zeven Zweedse akkers met wintertarwe met een geïntegreerd cameraval-luidsprekersysteem dat geluiden van wolf, hond of mens produceert na activatie door hoefdieren als herten, elanden en zwijnen. Roofdiergeluid verminderde de vraat en wist gewasschade in vergelijking tot controlegeluiden van uil, gans of raaf te beperken bij ongeveer 18 tot 4 procent van de tarweplanten. Het onderzoek verschijnt 15 april in Agriculture, Ecosystems and Environment (7 januari online) en is uitgevoerd onder leiding van de Nederlandse ecoloog Joris Cromsigt van de Zweedse landbouwuniversiteit in Umeå. (GvM)

 


Schematische voorstelling van de geluidsexperimenten met cameravallen en luidsprekers op zeven akkers in Zweden. Illustratie: Anna Widén e.a., AgrEcoEnv 15 april 2022