Het winnende team Heggenmussen mag zich een jaar lang Pub Life Scientists of the Year noemen. Foto: Karlijn Keessen

 

Team ‘Heggenmussen’ is overtuigd winnaar van de BionieuwsPub Life Scientists of the Year Award 2022 op NWO Life.

 

Een gelegenheidsteam met onderzoekers en PhD-kandidaten van Amsterdam tot Maastricht won dinsdagavond 24 mei tijdens het congres NWO Life 2022 de Pubquiz, verzorgd door de redactie van Bionieuws in het kader van de Week van de Biologie. In totaal namen in Pub O’Donnells in de krochten van Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee 11 teams en zo’n 70 levenwetenschappers deel aan de BionieuwsPub Life Scientists of the Year 2022-competitie.


VEERKRACHT

Dit jaar stond de pubquiz, net als NWO Life 2022, in het teken van Resilience en Veerkracht. De teams moesten vragen beantwoorden over de herkomst van veren, het geluid van de bootsmanvis (Porichthys notatus) herkennen, weten welke instrumenten veerkrachtecoloog Marten Scheffer bespeeld en welke diersoort bij ziekteuitbraken ook aan social distancing doet? Naast deze kennisvragen was er ook een afsluitende praktische ronde, waarin twee afgevaardigden van elk team zo snel mogelijk de organen correct moesten herplaatsen in een menselijke torso.

 


Sfeerimpressie van de Pubquiz in Pub O'Donnells tijdens NWO Life 2022. Foto's: Karlijn Keessen en Moebius

 

Het team 'Heggenmussen' lag al overtuigend aan kop na de kennisvragen, maar wist ook het practische onderdeel te winnen in een recordtijd. Teamlid Kenneth Rijsdijk, als landschap- en evolutiebioloog werkzaam bij het Amsterdamse Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica en auteur van het recent verschenen boek Heg, liet in een reactie weten dat het mengen van oude rotten in het vak en jonge onderzoekers een winnende formule is die meer navolging verdiend in de wetenschap. De winnaars van de Bionieuws' Pub Life Scientist of the Year 2022 kregen een certificaat, een zeer veerkrachtige trofee, een enorme cactus en de gelegenheid een favoriet boek uit te zoeken. Het was de eerste keer dan de Bionieuws-redactie de Pubquiz live of NWO Life organiseerd: ze verzorgde ook de editie van 2021, maar die werd toen noodgedwongen online afgenomen.

 

De zeer begeerde Bionieuws' Pub Life Scientist(s) of the Year-trofee staat ook wel bekend als de Oscar in de levenswetenschappen. Foto: Moebius.