Het reuzenschildpad (Geochelone chathamensis of G. nigra chathamensis) van San Cristóbal (Chatham) speelt een sleutelrol in het plantenecosysteem op dit Galapagoseiland. Foto: Mikko Koponen 

 

 

Toen walvisvaarders vanaf 1790 massaal reuzenschildpadden van de Galapagoseilanden meenamen als voedsel, veranderde het voorheen 1.500 jaar stabiele plantenecosysteem in de hooglanden onherstelbaar: door het wegvallen van de schildpadden verdrongen Miconia-struiken massaal struiken uit het genus Alternanthera en Acalypha, tot ze in de jaren zeventig van de vorige eeuw lokaal uitsterven. Dat blijkt na pollen- en schimmelsporenonderzoek uit sedimenten bij El Junco, een kratermeer op 2.000 meter hoogte op San Cristóbal (PNAS, 6 juni). Door reuzenschildpadden en Alternanthera- en Acalypha-struiken te herintroduceren – en vee te verwijderen – kan het oude ecosysteem volgens de onderzoekers hersteld worden. (SvS)

 

Oogsten van reuzenschildpadden door walvisvaarders (figuur links) en begrazing door vee hebben grote invloed gehad op het ecosysteem (figuur rechts) van San Cristobal. Bron: Mark Bush e.a., PNAS, 6 juni 2022.