De schapenteek (Ixodes ricinus) reist op de Veluwe met herten mee, weg van drukke paden.

 

Herten vermijden paden die veel gebruikt worden door mensen, waardoor langs die paden veel minder teken te vinden zijn. Dit maakt de kans op ziektes en infecties door tekenbeten bij mensen kleiner.

 

Mensen beïnvloeden hoe herten hun leefgebied gebruiken: de dieren vermijden paden die veel gebruikt worden door recreërende mensen. Door deze aanpassing van herten aan menselijke activiteit zitten er langs de veelgebruikte paden minder teken dan langs de rustige paden. Dit schrijven onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen 3 juni in Science of the Total Environment.


Gastheer
Teken en de ziektes die ze overbrengen zijn een steeds groter probleem. In Europa gaat het vooral om de schapenteek (Ixodes ricinus). De teken gebruiken een gastheer en herten zijn hiervoor perfecte kandidaten. Niet alleen voeden de teken zich met het bloed van de herten, ze kunnen zich zo ook makkelijk verspreiden over grote afstanden.

 

Uitwerpselen
Onderzoek in natuurgebieden grenzend aan de Veluwe toont nu aan dat herten drukkere paden vermijden. De Groningers vergeleken de hoeveelheid uitwerpselen van herten binnen twintig meter van drukke paden met de hoeveelheid langs rustige paden. Vervolgens keken ze naar de hoeveelheid teken die zich op deze plekken bevinden. Langs de drukke paden, waar minder herten kwamen, waren dit er 62 procent minder dan langs de rustige paden. Waar geen herten zijn lijken dus ook minder teken te komen.