Artistieke weergave van Opisthiamimus gregori, een Sphenodonachtig reptiel dat 150 miljoen jaar geleden leefde in Noord-Amerika. Beeld: Julius Csotonyi / Smithsonian Institution

 

Een internationaal team van paleobiologen beschrijft in Journal of Systematic Paleontology van 15 september een nieuwe soort uitgestorven reptiel, Opisthiamimus gregori, die tot dezelfde tak als de nu in Nieuw-Zeeland levende tuatara behoort. O. gregori, waarvan onderzoekers een bijna compleet fossiel skelet vonden bij een allosaurusnest in het Amerikaanse Wyoming, leefde zo’n 150 miljoen jaar geleden. Het dier lijkt op een hagedis maar behoort tot de orde Sphenodontia, die zich 230 miljoen jaar geleden van de hagedissen afsplitsten. Ooit waren ze talrijk en divers, nu is alleen de Nieuw-Zeelandse populatie tuatara’s over. De paleobiologen hopen dat hun vondst meer inzicht gaat geven in de evolutie van deze reptielen. (AK)

 

Het gevonden 150 miljoen jaar oude fossiel met het skelet van de hagedisachtige Opisthiamimus gregori, afkomstig uit de Morrisonformatie van de Bighornbekken in Wyoming uit het Late Jura. Foto: David DeMar / Smithsonian Institution.

 

 

 

 

Zie ook: 'Scientists Discover Bug-Eating Reptile That Lived Among Dinosaurs', bericht Smithsonian Magazine, 15 september.