Juist verlegen wasberen slaagden er bij een experiment vaak in hondenbrokjes te bemachtigen. Foto: Lauren Stanton

 

 

De minst brutale wasberen leren het snelst en kunnen zich het beste aanpassen aan het stadsleven.

 

Verdenkingen van leeggeroofde vuilnisbakken in de stad liggen vaak bij de brutale wasberen, maar het zijn juist de minder brutale en afwachtende wasberen die het grootste risico vormen. Dat schrijven Amerikaans onderzoekers 22 september in Journal of Experimental Biology.

 

Tussen 2015 en 2019 vingen de onderzoekers 204 wasberen (Procyon lotor) in de plaats Laramie in Wyoming, VS. De wasberen kregen een ID-tag en werden getest op bepaalde karaktereigenschappen. Waren de dieren brutaal, of keken ze liever de kat uit de boom?

 

BELONING

Hierna plaatsten de onderzoekers een hokje in de leefomgeving waarin de wasberen hondenbrokjes konden verdienen door op de juiste knop te drukken. Bij de ene knop kregen ze een beloning en bij de andere knop niks. Als een wasbeer doorhad welke knop de beloning gaf wisselden de onderzoekers de knoppen om zodat ze konden zien hoe snel de wasberen zich hieraan aanpasten.

 

Na twee jaar waren 27 wasberen gewend het hokje regelmatig te gebruiken. Negentien hiervan snapten dat het drukken op de juiste knop een beloning opleverde en hiervan wisten zeventien dieren dat ze moesten wisselen van knop als de onderzoekers ze voor de gek hielden. Het bleken de rustigste en minst brutale dieren te zijn die het vaakst de voerbeloning wisten te bemachtigen. Dit zijn dus waarschijnlijk ook de dieren die de mensen in steden vaker te slim af zijn en er met het eten vandoor gaan.