Personaliarubriek voor biologen voor 2023, tweewekelijks aangevuld.

 

SOORTGENOTEN 2023

 

Roeland van Ham
Bioloog en bioinformaticus Roeland van Ham wordt per 1 april directeur van plantveredelingsbedrijf KeyGene in Wageningen. Hij volgt Arjen van Tunen op die KeyGene 18 jaar leidde. Van Ham studeerde biologie in Utrecht en promoveerde daar in 1994 op onderzoek aan chloroplast-dna in crassula-vetplanten. Hij werkte als postdoc in Valencia en York en als groepsleider microbiële genetica bij Centro de Astrobiologia in Torrejón de Ardoz. Van 2003 tot 2011 was Van Ham clusterleider bioinformatica bij Plant Research International en sindsdien hoofd bioinformatica en modelering bij KeyGene. Daarnaast is hij vanaf 2015 in Delft parttime hoogleraar plant computational biology en sinds 2020 tevens wetenschappelijk directeur van het AgTech Institute.

 

Tijs Goldschmidt
Evolutiebioloog en schrijver Tijs Goldschmidt (1953) ontvangt dit jaar de 75ste P.C. Hooftprijs – 60 duizend euro en een bronzen beeldje – voor zijn beschouwend proza. Hij studeerde biologie in Amsterdam en Leiden en promoveerde in 1989 in Leiden op veldonderzoek aan de cichliden in het Victoriameer. Over dit onderzoek schreef hij ook het bekroonde publieksboek Darwins hofvijver (1994) en sindsdien werkt hij als schrijver en essayist. Zijn essaybundel Wolven op het ruiterpad (2022) werd afgelopen jaar nog bekroond met de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek.

 

Dik Mevius †
Veterinair microbioloog Dik Mevius (1954), oud-medewerker van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad, is 22 november overleden. Hij studeerde diergeneeskunde in Utrecht en promoveerde daar in 1990 op antibioticumtoepassing bij kalveren. Mevius begon in 1994 bij het toenmalige Centraal Diergeneeskundig Instituut in Lelystad en werd in 2007 hoogleraar antimicrobiële resistentie in Utrecht. Hij ging in 2019 met pensioen, was sinds 2014 Officier in de Orde van Oranje Nassau en naast oprichter van de Autoriteit Diergeneesmiddelen ook voorvechter van verantwoord antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren.

 

Entomologieprijzen
Op de Entomologendag van 16 december is de NEV-Dissertatieprijs 2022 van de Nederlandse Entomologische Vereniging toegekend aan het proefschrift Down to the roots: Plant-mediated interactions between shoot- and rootfeeding insect herbivores waarop entomoloog Peter Karssemeijer in Wageningen promoveerde. De Uyttenboogaart-Eliasen Stichting-Masterprijs ging naar de masterthesis Speciation in Sundaland: museomics reveals patterns of diversification in Troides birdwings (Lepidoptera: Papilionidae) over de Aziatische vogelvleugelvlinders van biologiestudent Corné van der Linden.

 

Paleobiologische prijzen1
Geoloog en hermietkreeftexpert René Fraaije, directeur van het Oertijdmuseum in Boxtel, is 26 november benoemd tot eerste erelid van de Paleobiologische Kring tijdens het internationale symposium Jurassic Giants. Fraaije richtte in 1984 de Stichting de Ammonietenhoeve op, die inmiddels is uitgegroeid tot het grootste geologisch museum in Nederland, met oertijdtuin en dinosaurushal.

Venture Challenge1
De Utrechtse startup PrecorDx is 24 november op de Dutch Life Science Conference in Oegstgeest uitgeroepen tot winnaar van de Venture Challege Fall 2022 en ontving 25 duizend euro. PrecorDX is ontstaan uit de Computational Imaging-groep van Nico van den Berg (UMC Utrecht) en maakt gebruik van een nieuwe diagnostische module voor hartfalen gebaseerd op Radio-Frequency Sensing-technologie.

Verschenen in Bionieuws 01 van 13 januari 2023 (1 met uitzondering van de onderste twee vermeldingen)