Twee alpensteenbokmannetjes worden overdag geconfronteerd met een wolf. Foto: Roberto Andrighetto

Bij toenemende opwarming zullen alpensteenbokken nachtdieren worden. Ze zijn nu bij hogere temperatuur al vaker nachtactief en nemen daarbij zelfs predatie door wolven voor lief.

Ontsnappen aan hitte heeft bij alpensteenbokken zo’n prioriteit dat ze bij toenemende temperatuur vaker ’s nachts actief worden, zelfs als ze dan de kans lopen te worden verschalkt door wolven. Dit concludeert een Italiaans-Zwitserse onderzoeksgroep op basis van gedragsmetingen aan 47 steenbokken (Capra ibex) in twee beschermde natuurgebieden in de Alpen (Proceedings of the Royal Society B, 17 januari). Om het effect van stijgende temperaturen op het gedrag van schuwe steenbokken te meten gebruiken de onderzoekers gegevens die sinds 2006 zijn verzameld met bewegingssensoren en gps-trackers in halsbanden bij 47 steenbokken: 27 in Nationaal Park Gran Paradiso (Italië) en 20 in Schweizerischen Nationalpark (Zwitserland), terwijl gedurende de meetperiode alleen in Gran Paradiso een wolvenroedel actief was.

Uit de meer dan 3,7 miljoen waarnemingen op in totaal ruim 11 duizend monitoringsdagen blijkt dat steekbokken bij hogere temperaturen hun activiteiten verleggen naar nachtelijke uren en zij dat zelfs iets meer doen in park Gran Paradiso waar ’s nachts wolven actief zijn. Verdere klimaatopwarming kan ervoor zorgen dat steenbokken – en meer warmbloedige soorten – nachtdieren worden, waarschuwen de onderzoekers, terwijl ‘dit kosten meebrengt voor soorten die zijn aangepast overdag te leven’.

Zie ook:
-Something weird is happening to these Alpine goats (Vox, 17 januari 2024)