Een reconstructie van de Cabrières Biota: op de voorgrond een rijtje Ampyx (trilobieten) en schelpachtigen zoals brachiopoden en een hyolith (linksonder). En achter de trilobieten een wormachtige lobopode (lichtgroen, voorouder van de klauwtjesdragers of Onychophora), schijfkwallen (blauw, Cnidaria), sponzen (groen), dun vertakkende algen (rood en groen) en een buisvormige hemichordaat (paars). In de waterkolom zwemmen geleedpotigen met schelpen en graptolieten. Beeld: Christian McCall, Prehistorica Art.

Twee amateurpaleontologen hebben in de Zuid-Franse bergketen Montagne Noire een fossiele vindplaats ontdekt met ruim vierhonderd goed bewaard gebleven fossielen uit het vroege Ordovicium, zo’n 470 miljoen jaar oud. Volgens de onderzoekers die er 9 februari over publiceren in Nature Ecology & Evolution is het een van ’s werelds rijkste en diverste fossiele sites uit deze tijd, met een schat aan informatie over oeroude poolecosystemen – de ontdekte fauna leefde destijds dicht bij de zuidpool. (SvS)

De ontdekkers en amateurpaleontologen Eric Monceret (links) and Sylvie Monceret-Goujon (rechts) bij de vindplaats die een uniek inzicht geeft in het leven van geleedpotigen uit het Ordivicium, nu Cabrières Biota genoemd. Foto: Eric and Sylvie Monceret/SWNS