In het spannende nieuwe bordspel BioBrein van het Nederlands Instituut voor Biologie binden leerlingenteams een biologische strijd met elkaar aan. De teams banen zich een weg langs een klimplant of wortelstelsel – de thema’s van de twee speelborden – en proberen te winnen door vragen te beantwoorden en creatieve opdrachten uit te voeren.


De vragenkaartjes zijn opgedeeld in vijf categorieën waarin op verschillende manieren een beroep wordt gedaan op de biologische kennis van leerlingen. Zo moeten ze bij de categorie (Niet) zeggen een biologisch begrip omschrijven zonder specifieke woorden te mogen noemen, terwijl ze bij de categorie Meerkeuze een meerkeuzevraag beantwoorden. De categorie Shoot-out zorgt voor extra spanning omdat de beurt gekraakt kan worden door een ander team. BioBrein laat leerlingen zo op meeslepende wijze leren over examenstof.


Het spel is ontworpen voor bovenbouw havo en vwo, maar met de Bio-Brein -kaartensjablonen op www. tinyurl.com/biobrein-vmbo kunnen docenten of leerlingen zelf vragen en opdrachten maken zodat het geschikt wordt voor alle klassen.


De complete handleiding en meer informatie over het spel is te vinden op www.biobrein-bordspel.nl.