Leen van den Oever directeur NIBI Reacties: vandenoever@nibi.nl


En ik maar denken dat het een rustige zomer zou worden. Scholen dicht, out-of-officeberichten van zo’n beetje iedereen, ik heb er één gezien die beloofde dat de mail zes weken niet gelezen zou worden. Verder de horeca in de hoogste versnelling en de politiek gesloten. Kranten in komkommerstand, het hele land in diepe rust of naar de costa’s of verder. Mooi dat het kan, dat we minstens acht weken in sluimerstand kunnen staan. Lastig ook wel als je iets wilt organiseren in september, niemand bereikbaar, de angst slaat je om het hart.


De angst slaat je ook om het hart als je ziet dat er deze zomer, betrekkelijk in het geniep, vergaande zaken aan de orde waren en zijn geregeld. Ik zeg dan de angst slaat om me om het hart, maar er zijn ook mensen heel blij. Stiekem is er in de afgelopen zomer een overwinning geboekt. Je wist dat het eraan zat te komen, maar dit ging snel, heel snel. Je hebt het vast ook gemerkt. De natuur heeft overwonnen, niet met groeien en schitteren ofzo, maar bij de Raad van State. Het Programma Aanpak Stikstof is dood, leve de natuur zou je kunnen zeggen.


Als er gewonnen wordt dan wordt er ook verloren. De leasebakrijders die 130 willen scheuren op de A2, die hebben verloren. Zelfs op elektriciteit 130 rijden mag niet meer. Tsja, die lui vind ik dus niet zo zielig, ze kunnen ook met de trein! Als die tenminste geen last heeft van door de warmte kromgebogen bruggen. Dan duurt Leiden-Utrecht zomaar bijna drie uur, heb ik ervaren.


Andere verliezers zijn er ook. Je zult een huis willen hebben, dat wordt wel een dingetje. De hypotheek is door je schuld uit het schuldstelsel beperkt. De bouw wordt platgelegd door de stikstof, de prijzen gaan omhoog, dus jij zit bij je ouders, weet ik veel tot wanneer.Maar hou op, wat zit ik nu te zeuren als bioloog


Boer moet je helemaal niet zijn, dan ben je pas echt de Sjaak en een echte verliezer. Geen varkens, geen mest, geen melk, geen uitstoot, dus geen geld. Je moet dan haast op zoek naar een rijke vrouw bij Boer zoekt vrouw . Maar hou op, wat zit ik nu te zeuren als bioloog. Prachtig toch dat de natuur heeft overwonnen, dat we kunnen blijven genieten van blauwgraslanden, Oostvaardersplassen en meer Natura 2000. Alleen in mijn achterhoofd blijft een stemmetje roepen: dit is een Pyrrusoverwinning.