Gert van Maanen Hoofdredacteur Bionieuws

 

Hopelijk loopt het niet in ‘t honderd. Volgens sommige etymologen verwijst ‘honderd’ oorspronkelijk naar een ‘mensenmenigte’ en kreeg het pas later de betekenis ‘ordeloos, chaotisch’. Ik doel op het eeuwfeest van het Vakblad voor Biologen dat we donderdagmiddag 3 oktober in Utrecht vieren met een spetterend evenement. Hiervoor komen paleobioloog Jelle Reumer en de huisband Shakin’ Pelicans opdraven, tuigen we de expositie ‘Grasduinen door 100 jaar Bionieuws ’ op en organiseren we de Biology Battle of the Universities . Hierin strijden biologenteams van Nederlandse universiteiten om de titel Beste Biologen van Nederland. De teams moeten hiervoor goed kunnen luisteren, over absurd veel kennis over microben, planten, dieren en beroemde biologen beschikken én goed kunnen gokken.

 

Zo’n feest komt maar eens in de honderd jaar voor, dus rekenen we op een mensenmenigte aan biologen. Dat is blijkens de vooraanmeldingen nog niet het geval, dus roepen we alle NIBI-leden en Bionieuws -lezers nog steeds vriendelijk op dit evenement gratis bij te wonen (aanmelden: www.nibi.nl/pagina/100jaarVvB of www.biology-battle.nl).

 

Honderd jaar is een goed moment om te herdenken, te bezinnen en vooruit te kijken. Dus behalve aan het feest, werken we ook nog aan een passend jubileumnummer en verschijnt Bionieuws vanaf het volgende nummer in een geheel nieuw jasje. Ook is er inmiddels (weer) een nieuwe website en op 3 oktober lanceren we een app waarmee leden voortaan alle artikelen ook digitaal kunnen lezen op hun tablet, smartphone of ander toestel.
Nu we toch over honderd hebben: voor het jubileumnummer zoeken we nog een bioloog die honderd jaar oud is. In 1919 geboren en bereid om uit de eerste hand iets te vertellen over hoe het voelt om honderd te zijn.Wie weet loop ik overigens dit weekend nog zo’n vitale eeuweling tegen het lijfKent u zo’n krasse bioloog van honderd, mail dan redactie@bionieuws.nl. Wie weet loop ik overigens dit weekend nog zo’n vitale eeuweling tegen het lijf in De Biotoop in Haren, waar de Groninger Biologen Club haar eeuwfeest viert. Die club heet inmiddels studievereniging GLV Idun en dat klinkt veelbelovend. De Noorse godin Idun is volgens de mythe immers bewaarster van appels van de eeuwige jeugd. Die zullen we uit Haren meenemen en ons goed laten smaken. Want we willen als vakblad een nieuwe eeuw in, maar niet verouderen. We worden honderd, maar blijven hopelijk eeuwig jong, onbevangen en héél nieuwsgierig.