Het winnende team uit Maastricht - v.l.n.r. Selien Op den Kamp, Willem Voncken en Nadja Verspagen - met de Gouden Microscoop en de tray met 22 eieren.

 

Een team biologen van Maastricht University won donderdagmiddag  3 oktober de Gouden Microscoop en de titel ‘Beste Biologen van Nederland’ in de Biology Battle of the Universities 2019 in Utrecht.  Zij versloegen in de wedstrijd, die werd gehouden ter gelegenheid van het eeuwfeest van Bionieuws, vijf ander biologenteams. Alleen de biologen uit Leiden en Wageningen wisten nog een beetje in buurt te finishen. Het winnende biologenteam bestond uit moleculair geneticus Willem Voncken en Selien Op den Kamp en Nadja Verspagen, respectievelijk student en alumnus van het Maastricht Science Programme, dat een flinke dosis biologie aanbiedt. Zij kregen de titel en Gouden Microscoop uitgereikt door juryvoorzitter Jelle Reumer na een spannende strijd met vijf andere universiteitsteams, waarin zij werden onderworpen aan harde kennisvragen over de biologie, maar ook biologische geluids- en beeldfragmenten moesten duiden.

Voor goede antwoorden konden teams eieren scoren en het team uit Maastricht wist maar liefst 22 eieren te verzamelen. Op korte afstand volgde de Leidse biologen met 19 eieren en de biologen uit Wageningen met 17 eieren. De biologen uit Maastricht mogen zicht hierdoor een jaar lang De Beste Biologen van Nederland noemen.

Het eeuwfeest van het biologenblad is bewust met een selectie van het universitaire werkveld gevierd, want het Vakblad voor Biologen is in 1919 vanuit de universiteiten opgericht om meer binding en informatie-uitwisseling tussen biologen te verkrijgen. Tijdens het eeuwfeest – midden in de Week van de Biologie  –  stond niet alleen de collegiale geest centraal, maar ook de enorme ontwikkeling die het biologisch vakgebied heeft doorgemaakt. Zo werd de ontdekking van penicilline door de Schotse arts en microbioloog Alexander Fleming na een stemming uitgeroepen tot winnaar van de Grote Biologieverkiezing en is de expositie ‘100 jaar Grasduinen in Bionieuws’ beschikbaar.