Darwins geromantiseerde wereldreis in stripvorm


Darwin - De reis met de HMS Beagle - Fabien Grolleau & Jérémie Royer Hardcover, 176 pagina’s, 26 euro


Geen samenvatting, maar een persoonlijke, subjectieve en geromantiseerde blik op de reis die de wetenschap veranderde. Zo omschrijft de Franse auteur Fabien Grolleau het stripverhaal Darwin dat hij samen met tekenaar Jérémie Royer maakte en dat nu in een Nederlandse vertaling is verschenen. Het stripverhaal volgt in reuzestappen en vrij chronologisch – afgezien van een paar flashbacks – de wereldreis die oerbioloog Charles Darwin als jonge man maakte. Kenners zullen wel wat van de ‘subjectieve en geromantiseerde’ uitstapjes herkennen, onder meer in de met vlinders overladen scène die suggereert dat Darwin verliefd was op de enige vrouw aan boord: de Vuurlandse Fuegia Basket. Een ideaal cadeau voor onder de kerstboom voor biologen en stripverzamelaars. (GvM)


Voetreis door een betwist landschap


Caspar loopt - Een voettocht door de landschappen van Nederland – Caspar Janssen
Paperback, 340 pagina’s, 23 euro (e-book 15 euro)


‘Iedereen ziet ook iets anders natuurlijk. De een ziet dat het landschap groen is, en dat er voedsel wordt verbouwd (..) De ander ziet dat het landschap is uitgekleed, zoals dat heet, een landschap vol mest, bruin en met een vette laag groen eroverheen.’ Natuurjournalist Caspar Janssen van de Volkskrant liep een jaar door Nederland en beschrijft zijn persoonlijke ervaringen als een kroniek van een onvermijdelijke aanvaring tussen landbouw en natuur. De bundel Caspar loopt is heel leesbaar en bestaat uit een bonte verzameling natuurbeschrijvingen, bespiegelingen en ontmoetingen met boeren, burgers en natuurbeschermers. Een rondreis en zoektocht naar oplossingen en uitwegen, langs veel bedachte natuur, die begint in een park en eindigt op een balkon. (GvM)


Bladeren door botanische kunst


Botanische kunst - Van de Renaissance tot de 19de eeuw – Andrea Accorsi, Giuseppe Brillante en Elena Percivaldi
Hardcover, 208 pagina’s, 40 euro


‘Een beknopt maar levensecht overzicht van het werk van 24 botanisten en illustratoren die tussen de eerste eeuw na Christus en het eind van de 19de eeuw in grote mate hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van plantenkennis’, belooft botanisch directeur van het Natuurhistorisch Museum in Florence Chiara Nepi in haar voorwoord van Botanische kunst . Dit grote, 8 ons zware en prachtig gedrukte blader- en koffietafelboek voert de lezer inderdaad langs hoogtepunten van de botanische kunst. Langs de vlammende Drie tulpen van Nicolas Robert, de levendige Hybiscus met rupsen, poppen en vlinders van ‘onze’ Maria Sibyllla Merian en de keizerlijk flamboyante Amaryllis van Pierre-Joseph Redouté, bijvoorbeeld. Een waardig kerstgeschenk voor biologen met liefde voor planten, schilderkunst en cultuurhistorie. (GvM)


Mysterieuze omwenteling

 

Kantelpunt - Hoe de grootste binnenzee op aarde zijn biodiversiteit verloor – Salomon Kroonenberg
Paperback, 216 pagina’s, 21,99 euro (e-book: 12,99 euro)


Turend naar schelpen in boorkernen uit de Kaspische Zee, constateert Naturalis-onderzoeker Frank Wesselingh dat de unieke soortenrijkdom van de diepere lagen plotsklaps verdwijnt in de bovenste meter. Een haarscherpe grens vanaf waar alleen nog schelpen zitten die niet thuishoren in deze volledig door land ingesloten zee. Een echt kantelpunt. Wat is daar gebeurd? Het is het begin van een zoektocht langs vele uithoeken van de wereld, doorvlochten met portretten van onderzoekers. Hoewel Kroonenberg daarmee een licht persoonlijke tint aan dit aantrekkelijk geschreven avontuur geeft, hebben de vele foto’s van bijvoorbeeld dinerende wetenschappers en hele onderzoeksgroepen niet per se veel meerwaarde. (SvS)


Smaakvol verleden van vleesloos dieet

Dierloos - Een geschiedenis van vegetariërs en veganisten in Nederland - Dirk-Jan Verdonk
Paperback, 240 pagina’s, 22,50 euro


Vegetariërs, veganisten, flexitariërs en flexinisten; mensen die geen vlees of andere dierlijke producten nuttigen komen tegenwoordig in allerlei soorten en maten voor. Maar dat was niet altijd het geval. ‘Spoedig van honger omkomen’, was het lot van mensen met een plantaardig dieet, aldus de gezaghebbende Gezondheidsleer voor ontwikkelden van alle standen van Nederland in 1879. In Dierloos legt Dirk-Jan Verdonk de wortels van het vegetarisme bloot, en beschrijft hij hoe het vleesloze dieet zich ontwikkelde en verspreidde. Machtig interessant leesvoer ter voorbereiding op een kerstdiner dat voor velen nog steeds bestaat uit lichaamsdelen van dieren die daarvoor speciaal zijn doodgemaakt. (SvS)