Een mannetjesmaki zwaait met zijn geurige staart naar een vrouwtjesmaki. Foto: Chigusa Tanaka, Japan Monkey Centre

 

Japanse onderzoekers achterhalen het recept van een woestaantrekkelijk, bloemig en fruitig parfum: dat van ringstaartmaki’s.

 

Een lekker luchtje op doen om een date te imponeren? Ringstaartmaki’s weten pas echt hoe het moet, dat flirten met geur. Deze primaten vertrouwen niet op goedkope parfum van onbekende merken. Nee, de maki’s maken het perfecte vrouwen-aantrekkende luchtje gewoon zelf. Japanse biologen ontrafelen in Current Biology van 16 april de geheime ingrediënten van dat supermakiparfum. Mannelijke ringstaartmaki’s produceren dit goedje uit klieren bij hun polsen. Om de vrouwtjes eens goed te imponeren wrijven ze hun polsen over hun pluizige staart, en zwiepen dan met die fruitige en bloemige aroma-verspreidende staart langs hun aanbidders.

 

Paarseizoen
Dat werkt vooral in het paarseizoen, zo blijkt uit het onderzoek van de Japanse biologen. Vrouwtjes ruiken in het paarseizoen langer aan watjes met makiparfum dan daarbuiten, en hebben een voorkeur voor het goedje dat mannetjes in het paarseizoen produceren. Dat laatste komt volgens de Japanners door de chemische samenstelling van het makiparfum. Drie geurcomponenten, dodecanal, 12-methyltridecanal en tetradecanal, lijken extra flirtkracht te geven aan het goedje; deze stoffen zijn meer aanwezig in de paartijd dan daarbuiten. Waarschijnlijk speelt testosteron een rol bij het aanmaken van die belangrijke ingrediënten. Na een testosteroninjectie bij een mannetje buiten de paartijd leek het goedje uit zijn polsklieren meer op paartijdparfum.

Of de zoete maki-aroma’s ook bij menselijk geflirt werken is onduidelijk

Watjes
Dat het geheim van het makiparfum in dodecanal, 12-methyltridecanal en tetradecanal zit bleek nog eens extra toen de Japanners vrouwtjesmaki’s aan watjes met verschillende samenstellingen van deze stoffen lieten ruiken. Van de meest natuurlijke samenstelling werden de vrouwtjesmaki’s duidelijk het enthousiastst. Of de zoete maki-aroma’s ook bij menselijk geflirt werken is onduidelijk, maar de stoffen zijn in elk geval niet onbekend in het dierenrijk. De vacht van lammetjes bevat dezelfde componenten, en tetradecanal is een bekend seksferomoon bij insecten. Wellicht toch het proberen waard dus, dat makiparfum.