Normaal denk je bij zomer aan rust, op vakantie en bijtanken. Dat heb je dan verdiend na maanden van keihard werken. Dit jaar is alles anders. Een zekere rusteloosheid zal blijven hangen, de vakantie zal anders worden en bijtanken… dat moeten we maar zien. Deze zomer kon weleens een zomer worden van keihard werken. Eindelijk weer keihard onderzoek doen in je lab. Keihard werken om je studenten te laten passen in de collegebanken en volop aan de slag om je leerlingen weer live les te geven vanaf half augustus. Weg rust, weg bijtanken, weg vakantie.


Sommige mensen zullen tegen je zeggen: je hebt toch al acht weken vakantie gehad dit voorjaar! Ik raad je aan: ga daar niet op in! Neem een beetje afstand als het lukt en geniet vooral. Van je omgeving, van de mensen die ‘dicht bij je staan’ en van de momenten op een zonnig terras. Denk af en toe ook eens na, maar doe dat vooral met mate. Want als je na gaat denken, dan loop je risico! Je gaat zomaar nadenken over covid-19, de herverkiezing van Trump, mislukt natuurbeheer, biomassacentrales, meer dan drie miljard voor de KLM en stikstof. Nou, dan vergaat de lust om te genieten je wel. Weg rust, vakantie en bijtanken. Toch maar niet doen dus, dat nadenken?


Of toch wel! Je kunt als bioloog toch niet achteroverleunen als er van alles in de maatschappij volop fout gaat! Je moet wel roepen om veel meer geld voor degelijk onderzoek op gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid. Je moet wel roepen om boter bij de vis in het onderwijs. Je moet wel roepen om natuurbeleid dat wel zoden aan de dijk zet. Je moet wel roepen om een duurzame reorganisatie van Nederland. Je moet wel en het moet deze zomer.


Tussen nu en het najaar kiezen alle partijen een leider en schrijven ze een verkiezingsprogramma. Mijn mening is dat je in dat proces je stem moet laten horen als bioloog. Jij moet zorgen dat jouw partij gaat voor investeringen in onderzoek, onderwijs en duurzaamheid. Jij moet zorgen dat jouw partijleider niet Mona wordt die wil samenwerken met het Forum. Jij moet zorgen dat Mark een volhoudbare koers gaat varen. Jij moet zorgen dat jouw Jesse een keer durft mee te doen. Jij moet aan de bak!


Dan maar even geen rust, vakantie en bijtanken. Een inspirerende zomer toegewenst.


Leen van den Oever directeur NIBI Reacties: vandenoever@nibi.nl