LET OP: in verband met de coronamaatregelen is vaak een reservering of tijdslot noodzakelijk. De route van deze biotoer (en die van 2016) is ook beschikbaar via Google Maps.


Al fietsend de coronacrisis en al het digitale overleg weg laten waaien. Pak de tweewieler en doe mee aan de tweede Bionieuws Tour de Hollande. Dit keer in vier etappes van noordwest tot zuidoost – of andersom – langs historische hoogtepunten uit de Nederlandse biologie en verantwoorde evenementen: van ambergrijs in Ecomare tot dwalen door een Zuid-Limburgs labyrint.

 

Etappe 2: Haarlem – Rhenen

In Haarlem wacht een bezoek aan de familietentoonstelling Dinomakers in het museum der musea: Teylers Museum, sinds 1784. In deze expositie staat twee eeuwen kunstzinnige verbeelding van de oertijd centraal, met veel dino’s, mammoeten en oermensen (zie ‘Paleokunst zet inzichten op scherp’, Bionieuws 2, 1 februari).

 

De fietsroute leidt vervolgens naar Amsterdam, waar door het ontbreken van internationale toeristen nu in alle rust een bezoek mogelijk is aan dierentuin Artis en/of Hortus Botanicus Amsterdam, op loopafstand van elkaar. De Hortus staat dit jaar in het teken van Briljante Planten en toont ‘de verborgen intelligentie van planten’. Café Eik en Linde, de lokale hang-out van Nederlands eerste vrouwelijke hoogleraar en plantenziektekundige Johanna Westerdijk, is de locatie om bij te tanken voor het vervolg van de fietstocht. Die zal vooral botanici deugd doen met mogelijke uitstapjes naar Pinetum Blijdenstein in Hilversum, Cantonspark in Baarn, Nationaal Bomenmuseum Von Gimborn Arboretum in Doorn en de Londotuin in Leersum. Allemaal voormalige – nu afgestoten – botanische parels van Nederlandse universiteiten en instituten: van respectievelijk Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht (2x) en het Rijksinstituut voor Natuurbeheer. In het Cantonspark zijn nog iepen te zien van het iepziekte-onderzoek, waarmee Westerdijk en het voormalig Phytopathologisch Laboratorium Willie Commelin Scholten internationale faam verkregen. Op de gevel van Koetshuis Madoera is nog haar befaamde motto te bewonderen: ‘Werken en feesten, Vormt schoone geesten’. Zoölogen krijgen in Ouwehandsdierepark in Rhenen de kans om via de webcam de nu nog naamloze mini-reuzenpanda te bewonderen.

 

teylersmuseum.nl l artis.nl l dehortus.nl l pinetum.nl cantonspark.nl l koetshuismadoera.com l bomenmuseum.nl l dorpennatuur.nl l ouwehand.nl

Ga naar etappe 1 | Ga naar etappe 3