Het biodebat dat op 1 oktober plaatsvond in Nieuwspoort, Den Haag was een succes. In de weken voor het debat hadden alle NIBI-leden de mogelijkheid om mee te denken over stellingen. Veel van de ingebrachte stellingen zijn verwerkt in de set van stellingen waarmee het debat vorm kreeg. Gelukkig was er volop belangstelling van leden van de Tweede Kamer. Wellicht ook doordat alle partijen in de aanloop van de verkiezingen in maart 2021 hun standpunten graag willen delen. We hadden maar liefst vijf Kamerleden; William Moorlag (PvdA), Agnes Mulder en Maurits von Martels (CDA), Tjeerd de Groot (D66) en Frank Wassenberg (PvdD) discussieerden twee uur lang over onder andere landbouw, duurzame woningen en geld voor fundamenteel onderzoek.


In de zaal waren de mensen aanwezig die zich daarvoor hadden aangemeld. Dat kon maar een klein gezelschap zijn vanwege de covid-19 beperkingen. Gelukkig was meedoen in het land ook mogelijk. Tachtig leden en belangstellenden volgden thuis op z’n minst een deel van het debat. Vanuit huis konden mensen niet alleen het debat live volgen, maar ook meestemmen over de stellingen. Ook vragen insturen kon.


Zowel het publiek thuis als in de zaal mengde zich vol overgave in het debat. Het debat was van het begin tot het eind spannend en er was voldoende controverse. Al op de eerste stelling over het gebrek aan politieke consensus bij duurzaamheidsbeleid, ingebracht door een van onze leden, gingen de deelnemers helemaal los. Een duidelijker voorbeeld van gebrek aan consensus was haast niet te geven. Verder was wel duidelijk dat alle partijen duurzaamheid, innovatie en betere landbouw, hoog op de agenda hebben staan. Alleen over de manier waarop je doelen moet halen was er onenigheid. Het spreekt voor zich dat het NIBI doorgaat met het bestoken van de politiek. Biologie moet een belangrijke rol krijgen in alle verkiezingsprogramma’s!


Het debat terugkijken? Dat kan op https://www.nibi.nl of op het YouTube-kanaal van Nieuwspoort.