redactie@bionieuws.nl

 


 

 CROWDFUNDING RAPIDEMICS – TESTKIT VAN IGEM-TEAM LEIDEN

Overal op de wereld waren er tekorten aan coronatesten. Het is van groot belang om zo snel mogelijk de besmette personen te identificeren en dus de verspreiding zo goed mogelijk op de voet te volgen. Dit wordt gedaan door veel te testen. En zoals het te zien was, was de wereld niet goed voorbereid op een pandemie en ontstond er een tekort aan testen. Ons team van veertien Leidse studenten ontwikkelt daarom Rapidemic: een testkit die direct inzetbaar is bij een dreigende pandemie en waarmee we snel en grootschalig mensen kunnen testen, overal ter wereld. Dit doen we voor de International Genetically Engineered Machine-competitie (iGEM), een internationale synthetische biologiewedstrijd waarin problemen worden aangepakt met betrekking tot gezondheid, milieu, industrie en nog veel meer. Wereldwijd zien we steeds vaker uitbraken van ziekmakende virussen. Door klimaatverandering, globalisering, ontbossing en verstedelijking leven mens en dier vaak dicht op elkaar, met als gevolg dat onschuldige virussen sneller muteren naar voor mensen zeer gevaarlijke ziekteverwekkers. Meerdere wetenschappelijke artikelen duiden aan dat influenza, oftewel de griep, de grootste potentie heeft om uit te groeien tot een pandemie. Om de wereld beter te laten voorbereiden op de volgende pandemie, leggen wij daarom de focus op influenza, wat ook een luchtweginfectie is, net als corona.

 

Onze kit identificeert pathogenen op basis van dna/rna. De techniek die wij hebben ontwikkeld, is zeer modulair. Dit betekent dat onze kit bestaat uit een universeel en pathogeenspecifiek deel. Het universele deel kan al ver vóór een uitbraak worden opgeslagen in grote hoeveelheden, terwijl het pathogeenspecifieke deel snel na uitbraak kan worden gemaakt en toegevoegd zodra het genoom van het pathogeen bekend is. Rapidemic is overal en direct inzetbaar, modulair, lang houdbaar en kan gebruikt worden zonder laboratorium. Zo wordt de verspreiding van een virus in landen met beperkte medische voorzieningen en afgelegen gebieden zonder laboratorium ook bestreden.

 


 

 

 

Deze belangrijke eigenschappen worden behaald door twee technieken te combineren. De testkit bestaat uit drie stappen: extractie, amplificatie en detectie. Als het rna van het virus aanwezig is in het monster van de geteste persoon, zal het rna geëxtraheerd worden, gevolgd door isotherme amplificatie van het rna.

 

En tenslotte de detectie, wat een kleursignaal is. Dit kleursignaal wordt afgegeven wanneer het rna een hoeveelheid bereikt die gedetecteerd kan worden. Wij werken er hard aan om een prototype te realiseren. Idealiter zouden we het op een grotere schaal willen produceren en hiermee toekomstige pandemieën bestrijden. Ons proof of concept was een succes en we hebben daarom goede hoop dat het prototype ook gaat lukken. Help ons een supersnelle testmethode te ontwikkelen die toekomstige pandemieën in de kiem kan smoren. Met uw steun kunnen wij de materialen aanschaffen die wij nodig hebben om een prototype van onze Rapidemic testkit te maken. Onze crowdfunding eindigt 19 oktober! Wees daarom sneller dan een virus en doneer! www.steunleiden.nl/project/rapidemic. De iGEM2020 wordt dit jaar afgesloten met een Virtual Giant Jamboree van 14 tot 22 november.

 

Lucy Chong, premasterstudent farmacie Universiteit Leiden en finance manager iGEM-team Leiden 2020