Je weet dat ik biologie geweldig vind. Je weet, net als ik, dat biologie een gamechanger is en nog veel meer gaat worden. Je weet dat het comité van de Nobelprijzen snapt wat werkelijk van belang is. De Nobelprijs voor de chemie gaat, zoals wel vaker, naar de biologie. Terecht, naar mijn mening. De volgende Nobelbestemming weet ik ook al, een arts-bioloog die ertoe doet; een Nederlander, dat ook nog eens.


Dat ik biologie geweldig vind is mooi, maar het is niet genoeg. De hele wereld moet dat weten en vinden. Biologie biedt oplossingen in de landbouw, in het milieu, in de gezondheid en in de economie. Innovatie, innovatie en nog eens innovatie. Daar ging het over tijdens het debat op 1 oktober in Nieuwspoort. We kregen niet direct alle handen van de politiek op elkaar, maar de teerling is geworpen. Vijf miljard per jaar voor biologie die zoekt naar oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. De een was voor de ander niet direct tegen en nog iemand verwees naar het Wopke-Wiebesfonds. Twintig miljard zit daarin!


Zullen we er als biologen voor gaan? Een ferme greep uit het Wopke-Wiebesfonds, of gaan we voor meer? Niet meer bedelen bij Wopke-Wiebes, niet meer bedelen bij NWO, niet meer bedelen bij de decanen, maar gewoon het heft in eigen hand nemen. Met een schrikbarend mooie belofte. We regelen duurzaamheid, we regelen circulariteit, we regelen een mooi vaccin, we helpen kanker de wereld uit, we zorgen voor biodiversiteit, we hervormen de landbouw structureel en we doen achter de schermen ook nog onderzoek naar hoe het leven echt in elkaar zit. Niet op Venus, maar gewoon op de aarde.


Daar is geld voor nodig. Maar geld is zo gemakkelijk te vinden, er liggen miljarden op straat! Meer biologie betekent minder van iets anders. Mijn mening is dat het in de eerste plaats bij de publieke omroep veel minder kan. Met één zender kunnen we het fake-news en de nepcijfers wel coveren lijkt mij. Dan het ministerie van Onderwijs, daar is een curriculumcommissie ingesteld van alleen maar onderwijskundigen. Na passend onderwijs ligt de volgende mislukking alweer op de loer. Sociale Zaken kan ook een onsje minder. Als je even zonder zit, dan ga je werken in de zorg toch, of in de kas!


Ik bel Mark voor vijf miljard per jaar voor mijn biologieplan! Bel mij maar even als je mee wilt doen.


Leen van den Oever directeur NIBI Reacties: vandenoever@nibi.nl