Ik heb een spar in de tuin, een prachtige boom van inmiddels toch wel een meter of tien. Dat is best hoog weet ik inmiddels weer. Als de dagen korter worden, ga ik met mijn ladder de boom in want er moeten lichtjes in. Als een baken staat mijn Picea daarna te schitteren, de hele winter door. Mijn spar is als klein kerstboompje begonnen in de vensterbank en maakt nu al jaren deel uit van het gezin. Best belangrijk, een boom in het gezin. Dat zouden meer mensen moeten hebben, denk ik weleens. Ik denk dat, maar de enthousiaste mensen van de Nationale Boomfeestdag die doen tenminste iets. Die gaan voor: ‘ieder kind een eigen boom’. Hele schoolklassen staan te scheppen en te planten, geweldig. Mooi dat een particulier initiatief zo aanslaat.


Bomen, het blijven bijzondere organismen. Ze hebben iets geheimzinnigs, iets groots en onsterfelijks. Ik ben gek op bomen en vind het jammer als er bomen gekapt worden. Gisteren zag ik nog grote bomen ten ondergaan bij de waterpartij in Den Haag. In de afgelopen maanden zijn er hele wouden zilversparren gekapt voor gezelligheid in huis. Meer dan ooit want velen beginnen vroeg met een boom en nemen er dan nog een in deze sombere covid-19-tijd.


Bomen erbij en bomen eraf, zo gaat dat tot nu toe. Maar daar komt verandering in. Onze landbouwminister Carola Schouten ontpopt zich als een ware bomenknuffelaar. Ze gaat 37 duizend hectare bos aanleggen. Dat gaat ze doen met kinderarbeid. Geen kind mag nog van de basisschool zonder boomaanplantbewijs. Jaarlijks 180 duizend bomen en dat is nog niet alles. Al het bos dat sinds 2017 is gekapt, moet terug ergens in Nederland. Lekker ambitieus, daar houd ik van en dat voor nog geen 15 miljoen. Carola zou Carola niet zijn als ze ook niet dacht aan de boeren. Daar staat ze mee op en daar gaat ze mee naar bed. De boeren mogen ook meedoen aan haar plan en daar krijgen ze dan weer geld voor. Misschien komen ze nu een keer met de tractor naar Den Haag om Carola te bedanken. Dat zou stoer zijn: Carola bedankt, Carola bedankt, Ca-Ca-Ca-Carola bedankt…!


Mooi initiatief, dat van die bomen. Toch is het naar mijn mening een beetje uit balans. Heb je zo je best gedaan voor grijs duingebied of een heideveld en dan komt Carola met haar bomen. We gaan het zien.


Leen van den Oever directeur NIBI


Reacties: vandenoever@nibi.nl