Timelapse van een
Boiga irregularis-slang die met lasso-beweging omhoog klimt.

 

Bruine nachtboomslangen gebruiken een lasso-achtige manier van voortbewegen om verticale cilinders te beklimmen.

 

Bruine nachtboomslangen (Boiga irregularis) kunnen zichzelf als een lasso rondom verticale, cilindrische objecten wikkelen en vervolgens omhoog klimmen. Deze nieuwe manier van voortbewegen ontdekten Amerikaanse wetenschappers onverwachts tijdens een vogelbeschermingsproject op het eiland Guam (Current Biology, 11 januari). De slangen blijken met hun lasso-beweging in staat om schade te veroorzaken, bijvoorbeeld aan elektriciteitspalen of vogelnesten gebouwd op palen.

 

Invasief
Rond de jaren 50 werden de slangen per ongeluk door mensen geïntroduceerd op Guam. De invasieve slangensoort is onder meer verantwoordelijk voor de afname van inheemse vogelpopulaties. Het onderzoeksteam was verrast toen ze de video’s bekeken van vogelnesten die ze op palen hadden gebouwd om de inheemse soorten te beschermen tegen de slangen. Ze kwamen tot de ontdekking dat de slangen in staat zijn om de gladde cilindrische palen te beklimmen met behulp van een zogeheten ‘lasso-voortbeweging’.

 

Lus
Tot op heden waren er slechts vier manieren van voortbeweging bekend bij slangen, waaraan de onderzoekers nu een vijfde toevoegen. De bruine nachtboomslang vormt zijn lichaam tot een ‘lasso’ rondom een cilindrisch voorwerp zoals een paal. Uit nauwkeurige analyses van de video’s blijkt dat het dier kleine bochten maakt in de lus van de lasso. Deze bochten schuiven steeds wat verder op, waardoor de slang omhoog beweegt.

 

Beschermen
Doordat het team nu begrijpt hoe de slang klimt, kunnen ze barrières ontwerpen om de schade van de invasieve soort te verminderen en hopelijk de bedreigde inheemse vogelpopulaties beter beschermen.