Uitvergroot detail van de groepsfoto met Gregor Mendel in burgerkleding te midden van het Vergnügungzüge-reisgezelschap voor Grand Hotel in Parijs. Foto: Pierre Petit, 8 augustus 1862, 10.20 uur.

 

Mendel was geen wereldvreemde monnik, maar een trendsettende treintoerist die mondain en all-inclusive kriskras door Europa reisde. Dat ontdekten KeyGene-plantengeneticus Peter van Dijk en zijn Britse collega Noel Ellis na diepgravend digitaal speurwerk (Folia Mendeliana 56). Zo verbleven Mendel en 157 medereizigers van de vertiertrein (Vergnügungzüge) in 1862 een week in het chique Grand Hotel in Parijs (‘Mekka van plezier’), op weg naar London. In 1863 ging de groepsreis naar Florence, Napels en Pompeï en ontving de paus in Rome het complete gezelschap. Dit weerlegt speculaties dat Paus Pius IX de erfelijkheidsontdekker in een privé-audiëntie ontving en aanmoedigde. (GvM)

 

Het Grand Hotel Paris (nu: InterContinental Paris Le Grand, 2 Rue Scribe, 75009 Paris, op loopafstand van het Louvre) is geen shabby hotel zoals een foto van de eetzaal laat zien. Foto: InterContinental Paris Le Grand)

 

Zie ook: Digital detective work tracks the travels of Gregor Mendel (Website John Innes Centre, 8 maart)