SINAGOTE – HET LEVENSVERHAAL VAN EEN LEPELAAR – Theunis Piersma, Petra de Goeij, Willem Bouten en Carl Zuhorn
Paperback, 224 pagina’s, 22,50 euro

 

Levensloop van een loyale lepelaar
Op 1 april 2020 krijgt lepelaaronderzoeker Petra de Goeij een mail: bij het Friese Ee zijn vijf lepelaars gesignaleerd, waarvan een met gps-kastje en kleurringcode YLY/LY. ‘Hoera, onze Sinagote is terug in het land!’ Sinagote is het liefdes-, levens- en succesverhaal van één lepelaar en zevenduizend burgerwetenschappers, maar ook van verbindingen tussen lepelaars onderling en tussen gebieden in Europa en Afrika. Compacte toegankelijke teksten, gelardeerd met prachtige foto’s en gps-plaatjes brengen het mooie maar nooit vanzelfsprekende leven van Sinagote in beeld. Een ambassadrice van een iconische soort die ieder najaar trouw het Bretonse dorpje Sina bezoekt en hopelijk nog lang ieder voorjaar hier zal neerstrijken. (GvM)

 

 

DE GEWIEKSTE VOGELGIDS – SLIM EN EENVOUDIG VOGELS HERKENNEN VOOR IEDEREEN – Nico de Haan en Elwin van der Kolk
Paperback, 400 pagina’s, 25 euro

 

Nooit meer eindeloos bladeren
Hij zag het vaak genoeg gebeuren: aanvankelijk enthousiaste vogelaars die eindeloos bladeren in de hoop de zojuist gespotte vogel op naam te brengen. Dat kan anders, dacht vogelexpert Nico de Haan, en dus deelt hij in deze nieuwe vogelgids vogels niet in per familie, maar op kleur, gedrag, vorm en leefgebied. Wie bijvoorbeeld een witte loopvogel in een weiland ziet op zoek naar een hapje eten, kan via drie verschillende categorieën uitkomen bij de grote zilverreiger. Aangezien vogels hierdoor meerdere malen terugkomen in het boek, valt hij wat dik uit. Maar daarmee zijn vogels wel, als het goed is, binnen enkele minuten gedetermineerd. (SvS)

 

 

DE FUUT – Jan Johan Vlug
Integraalband, 471 pagina’s, 25 euro

 

Echt alles over futen
Een sieraad voor het binnenwater. Wat is er mooier dan baltsende futen of een trotse fuutmoeder met kloeke koptooi die tussen haar veren kleine gestreepte jongen meevoert door de stadsgracht. Dit laatste beeld siert ook de twintigste aflevering van de Atlas Contact-vogelserie De fuut, geschreven door futenfanaat Jan Johan Vlug. Die weet echt álles van deze geliefde watervogel en verhaalt er uitgebreid en eigenzinnig over. De fuut is qua pagina’s twee keer zo dik als voorganger De zeearend , omvat bijna zeventig pagina’s met verklarende woordenlijst, literatuur en register, en is stiekem ook het vademecum van zowel de gewone, geoorde als roodhalsfuut. Drie futen in een klap: een buitenkansje. (GvM)

 

 

DE MOOISTE VOGELKIJKGEBIEDEN VAN NEDERLAND EN VLAANDEREN – Ger Meesters
Paperback, 208 pagina’s, 22,50 euro

 

Vogelend de hort op
Hoewel De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen 150 natuurgebieden en 125 vogelportretten omvat, is het met 30 fiets- en wandeltochten en bijbehorende kaartjes vooral een handige gids om nieuwe routes mee te ontdekken. Het is een leuke en welkome toevoeging dat auteur en vogelkenner Ger Meesters onderweg ook nog uitlegt welke vogelsoorten er te zien zijn. Hij kiest daarbij vooral de bijzondere soorten die kenmerkend zijn voor een gebied – dus niet wilde eend, koolmees of huismus –, maar licht ze lang niet allemaal uit. Beginnende vogelaars doen er daarom goed aan een aparte vogelgids mee te nemen. (SvS)

 

 

NABIJE VOGELS – Frans van der Helm
Paperback, 160 pagina’s, 17,50 euro

 

Intieme ontmoetingen
De ondertitel Persoonlijke portretten en alledaags spektakel vat het boek eigenlijk perfect samen. Nabije vogels bestaat uit een heleboel miniverhaaltjes over intieme ontmoetingen tussen vogels en schrijver Frans van der Helm. Van een minutieuze beschrijving van het ochtendconcert van vogels in een dorp, tot een verslag van een kauwtje met gebroken vleugel dat via struik, zonnewijzer, boompje en regenton het dak van een schuurtje bereikt en het verhaal van de veronderstelde band tussen Van der Helm en een buizerd die niet langer wegvloog, maar uiteindelijk uitgehongerd dood neerviel – het gebrek aan wegvliegen had toch een andere oorzaak. Een fijne verzameling verhalen. (AK)