Bionieuws-redacteur en presentator Steijn van Schie stelt een vraag tijdens de online-pubquiz op NWO Life 2021, met linksonder als inzet de reactie van Oscar Stassen op zijn overwinning. Foto: Moebius

 

Biomedisch ingenieur Oscar Stassen van de Technische Universiteit Eindhoven is de winnaar van de Bionieuws' Pub Life Scientist of the Year Award.

 

Postdoc Oscar Stassen, onderzoeker cel-matrix-interacties in Eindhoven, won bij de afsluiting van het congres NWO Life 2021 de online pubquiz door 11 van 18 vragen correct - en het snelst - te beantwoorden. De Engelstalige pubquiz werd verzorgd door de redactie van Bionieuws - het vakblad voor biologen - in het kader van de Week van de Biologie. In totaal namen 37 teams of individuen digitaal deel aan de aansluitende quiz.

 

Voorbeeld van een kennisvraag uit de Pubquiz.Zij kregen onder meer kennisvragen over basale genetica, de citroenzuurcyclus en covid-19-vaccins, maar werden als levenswetenschappers ook geacht geluiden van dieren en labappartuur te indentificeren. Ook moesten zij soortsnamen duiden en kregen zij een drietal natuurfilmfragmenten voorgelegd op basis waarvan ze moesten voorspellen wat er vervolgens zou gebeuren.

 

Voorbeeld van een natuurfilmbeeld uit de Pubquiz.

 


Winnaar Oscar Stassen liet in een reactie weten de titel Bionieuws' Pub Life Scientist of the Year 2021 op zijn cv te zullen zetten. Hij krijgt ook nog een oorkonde opgestuurd, voorzien van een Gouden Petrischaal, krijgt een gratis NIBI-lidmaatschap voor 2021, een kweekset Golden Oyster Mushrooms (oesterzwammen) en gratis toegang tot de - hopelijk dan weer echt live-editie van - NWO Life 2022.

 

De enige echte oorkonde van de Bionieuws' Pub Scienctist of the Year 2021 met Gouden Petrischaal (links) en rechts een kweekset Golden Oyster Mushrooms. Foto's: Moebius.