Bionieuws

Plant & Dier

Charme werkt het best tegen overspel

Foto: Tim Laman

De meeste vrouwtjes gaan vreemd bij het roodrugelfje, een zangvogel uit Australië. De helft van de jongen is niet van de eigenlijke partner, maar hij draait wel voor de zorg op. Elk mannetje zal dus hard zijn best doen om opdringerige kerels uit de buurt van zijn partner te houden. Hij kan zich kwaad maken als hij een potentiële minnaar ziet aankomen, maar dat helpt niet, ontdekten Amerikaanse onderzoekers (Biology Letters, 24 februari).

Samenzang

Een samenzang van man en vrouw doet het veel beter. I got you babe. De biologen gingen na hoe een mannetje reageert als een ander het territorium binnendringt. Ze plaatsten er een opgezette vogel en speelden een opname af van de zang. Mannetjes reageerden verschillend op deze provocatie. Sommige wonden zich op en probeerden de indringer te verjagen, andere vlogen met hun partner naar een tak en zetten een duet in (video). Dat bleek een kwestie van karakter te zijn.

Liefdesverklaring

Maar een charmeur weet ontrouw beter te voorkómen dan een vechtersbaas, blijkt uit dna-analyses die duidelijk maakten wie de biologische vaders van de jongen in de onderzochte populatie zijn. Met agressie bereikt een mannetje helemaal niets: een agressieveling heeft gemiddeld even veel bastaardjes in zijn nest als een bedeesde man. Kennelijk houdt hij haar niet tegen als zij vreemd wil gaan. Ze kan misschien haar gang gaan voor zonsopgang, als hij nog niet bij de pinken is. Of ze glipt even naar de buurman. Een gezongen wederzijdse liefdesverklaring –you’re all I need to get by – werkt daarentegen wel. Een paar dat snel en vol overgave aan het zingen slaat als het een indringer ontwaart, heeft betrekkelijk weinig buitenechtelijke jongen in het nest.

Paarband

Hoe werkt dat precies? Het kan zijn dat een mannetje zijn partner overstemt als zij zingt om de aandacht van een ander te trekken door er een duet van te maken. Maar de onderzoekers denken eerder dat man en vrouw al zingend hun paarband verstevigen en aan de buitenwereld laten zien hoe verknocht ze aan elkaar zijn. You’re the one that I want, ooh ooh ooh, honey. Knappe vent die daar tussen komt. Oh yes indeed.