Bionieuws

Column

D-Day

Meestal wordt het populariseren van de term biologie toegeschreven aan de Duitse natuuronderzoeker en botanicus Gottfried Reinhold Treviranus uit Bremen. Hij gaf vanaf 1802 een serie boeken uit onder de titel Biologie - oder Philosophie der lebenden Natur für Naturforscher und Aerzte. Toch zou het nog minstens een eeuw duren voordat wetenschappers zich bioloog gingen noemen. Je was botanicus, zoöloog, natuuronderzoeker of geneeskundige.

Er zijn scherpslijpers die vinden dat je daarom Charles Darwin geen bioloog mag noemen. Hij studeerde een blauwe maandag geneeskunde in Edinburgh en even theologie in Cambridge, dus qua opleiding zat hij inderdaad op een ander spoor. Onzin natuurlijk, want als er iemand met recht de titel van bioloog mag voeren dan is het wel Darwin. Hij was van kindsbeen af verzamelaar van insecten en hield als student zijn eerste wetenschappelijke presentatie over mosdiertjes bij het studentenclubje The Plinian Society. In zijn latere wetenschappelijke loopbaan nam hij tal van biologische onderwerpen bij de kop: koraalriffen, zeepokken, en – na zijn meesterwerk over evolutie – produceert hij ook nog eens boeken over orchideeën, vleesetende planten en wormen.

Darwin is dus hét prototype van de bioloog, met een brede belangstelling voor alles wat groeit en bloeit, en liever geen ziekte heeft. Vandaar dat ik beetje pijnlijk getroffen was, toen ik zag wat er in Nederland werd gedaan op Darwin Day op 12 februari, Darwins geboortedag. De website darwinday.org geeft wereldwijd een keur aan activiteiten. Het meest uit hun dak gaan ze in de Verenigde Staten, met bijvoorbeeld 24-uurs-leessessies van de Origin of Species. In Tokyo was een vierdaagse rond Darwin en evolutie, in de Roemeense Brasov Zoo een Darwin Weekend en de Mexicaanse Universidad Autónoma de Baja California hield een Darwins Fest. In het Indiase Kanpur was de Darwin Day Evolution Quiz, in Heidelberg verzamelden wetenschappers zich traditiegetrouw met koekjes en drank op de oude brug en in Seattle vierden ze hun liefde voor Darwin dit jaar op Valentijnsdag.


Vanaf 2017 is 12 februari ook voor ons
allemaal D-Day.

Het enige Nederlandse Darwin-evenement dat ik voor Nederland vinden kon, was de muzikale vertelling 'Bach feeds Darwin' van een actrice en violiste in een Koetshuis in Amersfoort. OK, daar moeten we als biologen dus echt iets aan doen. Vanaf 2017 is 12 februari ook voor ons allemaal D-Day. We noemen ons toch niet voor niets biologen.