Bionieuws

Ad hoc

De wereld is oneerlijk

Een bedelaar rent naast de koets met koning George V, in 1920 op weg naar de paardenrace Darby Day in Epsom. Foto Nationaal Archief / Flickr.com

Ongelijkheid zit in de natuurwetten. Het is geen toeval dat 1 procent van de wereldbevolking de helft van het kapitaal bezit en de helft van alle biomassa in de Amazone in 1 procent van de boomsoorten zit, concluderen Wageningse ecologen en een Utrechtse historicus (PNAS, 27 november). Een belangrijke boodschap zo voor de kerst, als men weer stilstaat bij het bestaan van rijke uitbuiters en vrekken als Ebenezer Scrooge.

Zonder tegenwicht in de vorm van doelgerichte belastingen of natuurlijke vijanden stuwt ongelijkheid in zowel samenleving als natuur automatisch op, schrijven kantelecoloog Marten Scheffers en consorten. Een patroon dat zichtbaar is in de economie, maar ook bij paddenstoelen, darmbacteriën, vliegen, knaagdieren en vissen. Schaalvergroting in de vorm van mondialisering gooit alleen maar extra olie op het vuur en vergroot ongelijkheid.
Calimero had gelijk: ‘Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee.’

Dit bericht verscheen in Bionieuws 20 van 9 december 2017.