Bionieuws

Gen & Micro

Eiwit verdedigt Borrelia-bacterie

Verbeelding van spiraalvormige Borrelia-bacteriën die proberen cellen van hun gastheer binnen te dringen. Beeld: YouTube, Far Clinic

De Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, omzeilt de eerste aanval van het menselijk immuunsysteem met een oppervlakte-eiwit genaamd BBA57. Dat demonstreren wetenschappers van Ohio State University 2 april in PNAS aan de hand van experimenten met de ook in Europa voorkomende Borrelia burgdorferi. Door de daaropvolgende overreactie van het immuunsysteem ontstaan de karakteristieke ontstekingen in met name de gewrichten. Zonder het ontdekte eiwit is Borrelia hiertoe niet in staat, in ieder geval niet op korte termijn; de onderzoekers zagen dat infectie weken later alsnog plaatsvindt. Ze vermoeden dan ook dat Borrelia burgdorferi een tot nog toe onbekend tweede verdedigingsmechanisme heeft tegen aanvallen van het immuunsysteem.


Verspreidingskaartje van het aantal diagnoses erythema migrans - de rode
vlek of ring die geldt als een de eerste symptomen van de ziekte van
Lyme - per 100 duizend Nederlander. Bron: tekenradar.nl

Uit een peiling die het RIVM 16 april openbaar maakte, blijkt dat het aantal mensen in Nederland met de ziekte van Lyme in twintig jaar verviervoudigd is. Afgelopen jaar kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme.

Zie ook het achtergrondverhaal 'Uitdijende cirkel rond teken' (Bionieuws 1, 14 januari 2017) over nieuwe inzichten in de ecologie van teken en de veroorzakers van de ziekte van Lyme, waarbij sprake is van complexe interacties tussen muizen, merels en mensen.

Dit artikel verscheen in Bionieuws 7 van 7 april 2018.