Bionieuws

Plant & Dier

Eiwit waarschuwt plant bij droogte

Zandraket- of Arabidopsisplantjes voor (bovenste rij) en na (onderste rij) een droogterespons. Hierbij zijn de middelste en rechter plantjes mutanten die door het ontbreken van het CLE25-peptide niet tijdig de huidmondjes weten te sluiten en adequaat kunnen herstellen van de uitdroging. Foto: RIKEN.

Planten reageren op droogte via een speciaal eiwit dat wordt aangemaakt in de wortels en via het vaatweefsel naar de bladeren wordt getransporteerd. Identificatie van dit eiwit vormt een grote stap in het ophelderen van de droogterespons en kan mogelijk bijdragen aan droogteresistentie in landbouwgewassen, zo schrijven Japanse onderzoekers 5 april in Nature.

Huidmondjes
Onder droge omstandigheden maakt de plant het hormoon abscisinezuur aan, dat de opening van huidmondjes remt en daarmee water bespaart. De moleculaire link tussen droogte en abscisinezuur was tot nu toe echter onbekend. Toediening van eiwit CLE25 in wortels van Arabidopsis zorgde voor een toename in abscisinezuur en sluiting van huidmondjes in de bladeren van de plant. Deze functie van CLE25 is mogelijk geconserveerd binnen de landplanten.

In een gelijktijdig uitgebrachte News & Views van Nature wordt de mogelijke werking van het CLE25-eiwit bij uitdroging nader toegelicht. Afbeelding: Nature.

Dit artikel verscheen in Bionieuws 7 van 7 april 2018.