Bionieuws

Plant & Dier

Hybride embryo moet neushoorn redden

De noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottoni) is de meest bedreigde zoogdier-ondersoort in de wereld: er zijn nog maar twee vrouwtjes in leven. Foto: Jan Stejskal, Dvůr Králové Zoo.

Met de eicellen van de zuidelijke witte neushoorn en het sperma van de haast uitgestorven noordelijke witte neushoorn hebben biologen een hybride embryo gemaakt van deze twee ondersoorten. Het is het eerste in vitro geproduceerde neushoornembryo ter wereld, schrijven ze 4 juli in Nature Communications. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van een reproductietechniek uit de paardenwereld. Ze hopen dat de techniek nieuwe mogelijkheden opent om de noordelijke witte neushoorn voor uitsterven te behoeden: het vermoedelijk laatste mannetje stierf afgelopen maart in Kenia en er zijn nu slechts nog twee vrouwtjes over. Van de zuidelijke ondersoort zijn naar schatting nog ongeveer 21 duizend individuen over. De onderzoekers verwachten een hoge kans op een succesvolle zwangerschap na implantatie van het embryo in een surrogaatmoeder.

Het oogsten van de eitjes uit een zuidelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum simum) in het Leibzig Institute for Zoo and Wildlife Research. Foto: Liebzig IZW

Dit bericht verscheen in Bionieuws 12 van 7 juli 2018.