Bionieuws

Gen & Micro

Kunstmatige gist voor evolutieonderzoek

Blauwgekleurde gistcellen met daarin 'endosymbiontische' bacteriën (rood). Foto: Scripps Research Institute, La Jolla, California, USA

Met een nieuw ontwikkeld modelsysteem onderzoeken Amerikaanse wetenschappers het ontstaan van mitochondriën (PNAS, 29 oktober). Ze creëerden een kunstmatig organisme vanuit bakkersgist en E. coli, dat voor energie afhankelijk is van bacteriën die erin leven als een endosymbiont. Gedacht wordt dat mitochondriën ontstaan zijn uit bacteriën die gevangen werden door grotere eencelligen. De gemodificeerde E. coli-bacteriën lijken binnen de gist door nieuwe mutaties beter aangepast te raken aan de omgeving. De onderzoekers proberen de bacterie verder te evolueren zodat mitochondrium-achtige organellen ontstaan met een minimaal endosymbiotisch genoom. De onderzoekers hopen in de toekomst met vergelijkbare kunstmatige endosymbiont-gastheersystemen andere belangrijke momenten in de evolutie te onderzoeken, zoals het ontstaan van chloroplasten.

In de Journal of the American Chemical Society (30 augustus) publiceerde deze onderzoeksgroep al over eigenschappen van een bacterieel genoom met chimaere dna- en rna-sequenties.

Dit artikel verscheen in Bionieuws 17 van 3 november 2018.