Bionieuws

Ecologie & Evolutie

Muisevolutie op een klein eiland

Een van de vier worm-etende Apomys-muisen die is ontstaan op het Filipijnse eiland Mindoro. Foto: Lawrence Heaney, Field Museum of Natural History, Chicago.

Hoe klein kan een eiland zijn om toch voldoende ruimte te bieden aan evolutie? Dat is de vraag die Amerikaanse onderzoekers proberen op te helderen in Journal of Biogeography (16 mei) met onderzoek aan muizen. Het kleinste eiland waarop een zoogdiervoorouder evolueerde tot meerdere nieuwe soorten binnen hetzelfde eiland was Luzon, het grootste Filipijnse eiland. In een verdere zoektocht stuitten de onderzoekers op het eveneens Filipijnse eiland Mindoro, waarop wormetende Apomys-muizen leven. Uit dna-onderzoek bleken de muizen te bestaan uit vier afzonderlijke soorten, allen ontstaan op Mindoro. Het eiland is zo groot als Yellowstone Park, en dat betekent volgens de onderzoekers dat nieuwe soorten dus ook in een nationaal park kunnen ontstaan.

Een andere soort Apomys-muis waarvan de voorouders waarschijnlijk tussen de 2,4 en 1,5 miljoen jaar geleden het eilandje Mindoro bereikten. Mindoro is daarmee het kleinste oceanische eiland waarop soortvorming door kleine zoogdieren is gedocumenteerd. Foto: Danilo Balete, Field Museum of Natural History, Chicago.

Dit artikel verscheen in Bionieuws 9 van 19 mei 2018.