Bionieuws

Column

Neus

Een goede gevel siert het huis. Een spreekwoord dat de meeste mensen met een grote neus vast aanspreekt. De neus is misschien wel ons meest onderschatte zintuig. We zien en horen van alles en delen die informatie ook veelvuldig. In vergelijking daarmee zijn geuren een ondergeschoven kindje. Het misverstand tiert ook welig dat we niet zo goed kunnen ruiken. De vergelijking met een hond kunnen we inderdaad niet doorstaan, maar ook mensen kunnen toch op zijn minst een biljoen verschillende geuren onderscheiden (Science, 2014). Een biljoen is een miljoen keer een miljoen, dus 1.000.000.000.000 of 10 12 geuren. Geen kattenpis.

Dat verklaart misschien ook waarom er zoveel parfums bestaan en waarom de handel in geurstoffen zo succes vol is (zie: ‘Vive le Parfum’). Geuren hebben vooral onbewust een grote invloed op ons en zijn sterk verweven met emoties en herinneringen. De onbestemde geur van een gymnastieklokaal kan je terugvoeren naar je kindertijd en zowel verdriet als geluk oproepen. Het omschrijven van geuren is zeker een vak apart. Zo heeft citroen volgens de in geuren gespecialiseerde website Fragantica het geurprofiel ‘samentrekkend, zuur, zoete ondertoon, aromatische nuance, helder, vrolijk en levendig’ en paardenbloem ‘citrusachtig, hint van roos, aromatisch, bitterzoet boeket’.

Op Fragantica en in de parfumindustrie zijn het zogeheten Neuzen die zulke geurprofielen omschrijven. Die Neuzen stellen ook nieuwe geuren samen, die wij gevangen in een klein flesje en tegen een flink bedrag mogen kopen. Om te begrijpen wat dat precies inhoudt, moet u op vakantie in Zuid-Frankrijk toch een keer afbuigen naar Grasse - la Capitale Mondiale du Parfum – en daar een van de parfumerieën, het parfummuseum of de bijbehorende tuin bezoeken. Heeft u geen zin in reizen, dan heeft u deze zomer geluk: want Mediamatic in Amsterdam verzorgt een uitgebreid geurprogramma, inclusief workshops parfum maken (zie: zomeragenda).

Met al deze informatie kan iedere
bioloog deze zomer goed beslagen op reis


In dit zomernummer verder reistips voor biologen, een reportage over herbebossing op Klein Bonaire en een verhaal over hoe aangetroffen planten en dieren zijn te determineren met een app. Met al deze informatie kan iedere bioloog deze zomer goed beslagen op reis. Vergeet niet tijdig zelf zwemkleding te kopen, want volgens Amerikaans onderzoek is de keuze van badgoed net zo moeilijk als van parfum. Daar moet je echt een goede neus voor hebben.

Deze column verscheen in Bionieuws 12 van 7 juli 2018.