Bionieuws

Column

Origin

De column in Darwins handschrift, dankzij het lettertype ontwikkeld door Ilja Van Braeckel ter ere van Darwin Day. © Ilja Van Braeckel

Ter gelegenheid van Darwin Day bereikte me vanuit België dit lettertype, waardoor ik medebiologen nu in het handschrift van Charles Darwin zelf kan aanschrijven. Dat is nodig, en geeft me hopelijk wat gezag terug. In mijn vorige column heb ik immers de plank volledig misgelagen. Ik kondigde daarin de dood aan van de Nationale Wetenschapsagenda, maar niks blijkt minder waar. Er werd vijf dagen na mijn necrologie in haar naam zelfs 20 miljoen euro aan startsubsidies uitgestrooid. Hiervan is nota bene 2 miljoen beschikbaar voor de opstart van het Origin Center dat de evolutie gaat voorspellen.

Een mooi streven waarbij ik nog graag even wijs op de wijze woorden die de meester zelf hierover in On the Origin of Species (1859) schreef: ‘Afgaand op het verleden, mogen we veilig deduceren dat niet één levende soort haar gelijkenis onveranderd zal overbrengen naar een verre toekomst. En van de thans leven soorten zullen zeer weinige nageslacht van welke aard dan ook overbrengen naar een zeer verre toekomst; want de manier waarop alle organische wezen zijn gegroepeerd, toont aan dat het grootste gedeelte van de soorten van elk geslacht, en alle soorten van veel geslachten, geen afstammelingen hebben nagelaten, maar volkomen zijn uitgestorven. Wij kunnen in zoverre een profetische blik in de toekomt werpen, dat wij kunnen voorspellen dat het de algemene en wijdverspreide soorten, behorend tot de grotere en dominerende groepen, zullen zijn die uiteindelijke de overhand krijgen en nieuwe en dominerende soorten zullen voortbrengen.’

Een voorspelling van de evolutie van de originele Origin-auteur, die nog steeds hout snijdt. Uitsterven wordt de norm en de toekomst is voor straatgrassen en kakkerlakken.

Het Darwin-lettertype is ontwikkeld door Ilja Van Braeckel en mag vrij gebruikt en verspreid worden onder vermelding van © Ilja Van Braeckel. Het is hier gratis verkrijgbaar.

(Dit bericht verscheen in Bionieuws 4 van 25 februari 2017)