Bionieuws

Plant & Dier

Pestvlooien raken resistent

Foto flickr: Kat Masback

Pestoverdragende vlooien in Madagaskar hebben een hoge resistentie tegen veelgebruikte bestrijdingsmiddelen. Dat schrijven onderzoekers van het Institut Pasteur de Madagascar in Plos Neglected Tropical Diseases (4 februari).

De builenpest wordt meestal geassocieerd met de middeleeuwen, maar op meerdere plekken in de wereld steekt de ziekte nog regelmatig de kop op. Vooral in Peru, Congo en Madagaskar. Op Madagaskar sterven nog steeds gemiddeld honderd mensen per jaar aan de ziekte. Een belangrijke vector in de overdracht van de pest op de mens wordt gevormd door vlooien. Deze brengen in de meeste gevallen de ziekte over van rat op de mens. Bij een uitbraak van de pest worden insecticiden ingezet om vlooien te bestrijden.

De onderzoekers testten twaalf insecticiden uit vier verschillende insecticidenfamilies. Ze pasten die toe op vlooien uit acht verschillende regio’s in Madagaskar. Om de vlooien te kunnen verzamelen, werden verspreid over steden en landelijk gebied rattenvallen gezet. De vlooien uit de pels werden ondergebracht in een insectarium in het laboratorium, waarna de onderzoekers ze blootstelden aan de verschillende insecticiden.

De mortaliteit bleek sterk te verschillen per de verschillende geografische regio’s. Elke populatie bleek voor minstens zes typen insecticide vatbaar. Slechts één insecticide gaf 100 procent mortaliteit bij alle populaties. De vijf daaropvolgende hadden een heel wisselend resultaat, wat volgens de onderzoekers wijst op kruisresistentie. De onderzoekers noemen het resistentieniveau alarmerend. Ook vragen de zeer uiteenlopende resultaten voor de verschillende populaties volgens hen een andere insecticidenbehandeling per regio. De onderzoekers pleiten voor een periodieke monitoring van de vatbaarheid voor insecticiden van vlooien in de risicogebieden voor pest. Hierdoor zouden deze regio’s beter voorbereid zijn op een eventuele uitbraak.