Bionieuws

Plant & Dier

Succes exotische vis is variabel

De beekdonderpad is een van de inheemse Nederlandse riviervissen die dreigt te worden weggeconcureerd door exotische Kesslers grondels. Foto: Radboud Universiteit

De succesfactor van exotische vissoorten is niet eenduidig: sterke concurrentie met inheemse soorten of het vinden van een lege niche blijken beide belangrijk bij het vestigen van een exoot in Nederland. Vooral bekvorm voorspelt daarbij of een exoot een risico vormt voor inheemse vissoorten. Dat blijkt uit analyses van Wageningse en Nijmeegse ecologen aan viskenmerken van vijf exotische vissoorten die in Nederlandse binnenwateren zijn doorgedrongen (Plos One, 6 juni). De onderzochte exotische benthische soorten – Pontische stroomgrondel, zwartbekgrondel, Kesslers grondel, marmergrondel en witvingrondel – wisten sinds 2002 vanuit de Zwarte Zee Nederland te bereiken en treffen daar inheemse riviergrondels, bermpjes, en rivier- en beekdonderpadden. Vooral Kesslers grondels zijn geduchte voedselconcurrenten van donderpadsoorten, terwijl zwartbek- en marmergrondels een lege niche lijken te bezitten.

De Kesslers grondel is een geduchte concurrent van de inheemse beek- en rivierdonderpadden en niet erg kieskeurig: dit exemplaar blijkt een soortgenoot te hebben verschalkt. Foto: Visserij Service Nederland.

Dit bericht verscheen in Bionieuws 11 van 16 juni 2018.