Redactiestage

Bionieuws biedt jaarlijks journalistieke talenten met een achtergrond in de levenswetenschappen kans tijdens een stage kennis te maken met het complete productieproces van de krant. 


Vereisten

Een redactiestage duurt minimaal drie maanden. In aanmerking komen studenten die een universitaire of hogeschoolopleiding volgen in een van de levenswetenschappen en die al enige ervaring hebben met journalistiek schrijven. Dat kan door middel van vakken of cursussen, of bijvoorbeeld in een studieverenigingsblad of een ander medium.


Inhoud van de stage

Stagiairs leren alle aspecten van het journalistieke vak kennen; het hele redactionele proces tot aan het drukken vindt op de redactie plaats. Zo is het mogelijk alle wetenschapsjournalistieke vaardigheden toe te passen. Daarnaast krijgen stagiairs uitgebreid inzicht in het redactionele proces. Van planning tot schrijven, redigeren, opmaak en fotoredactie. Stagiairs schrijven artikelen voor de krant en de website. Daarbij zijn de diverse journalistieke genres het uitgangspunt: interview, nieuwsartikel, reportage, achtergrondverhaal en tot slot het luchtige genre. En dat alles onder geregeld stevige tijdsdruk van een naderende deadline.


Onderzoek

Ook bestaat er de mogelijkheid een (lezers)onderzoek op te zetten en uit te voeren om bijvoorbeeld op basis daarvan de redactionele koers bij te stellen. Middels vragenformulieren en/of lezersgesprekken kan eenvoudig een representatief deel van de abonnees worden gevraagd om hun mening (waarderingscijfers, leesgedrag, wensen). Wie hierin interesse heeft, neemt onder begeleiding van een van de redacteuren zo'n periodiek onderzoek ter hand en maakt op basis van de redactionele doelstellingen en missie van Bionieuws een enquête. De resultaten kunnen leiden tot een advies aan de redactie.


Belangstelling?

Stuur je cv, motivatie en enkele proeven van journalistieke bekwaamheid naar redactie@bionieuws.nl. Neem voor meer informatie of vragen contact op met de hoofdredacteur Gert van Maanen.