Bionieuws

Profielfoto Gert van Maanen

Eieren, Darwin, fossielen en wetenschapsgeschiedenis zijn slechts stokpaardjes, voor Bionieuws schrijft drs. Gert van Maanen (1961) over van alles en nog wat. Hij doet vaak de interviews, schuimt studiedagen, symposia en borrels af op nieuws en duikt ook regelmatig in biologische achtergrondverhalen: over dierproeven of over de menselijke stamboom bijvoorbeeld.

Hij groeide op als polderjongen aan de rand van voormalig eiland Schokland, waar hij naast veel boerenverstand ook zijn liefde voor natuur en cultuurgeschiedenis opdeed. Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde tijdens een liftvakantie door de Verenigde Staten nog stiekem college in Harvard bij zijn held, de paleontoloog-schrijver Stephen Jay Gould.

Op 08-08-88 begon hij zijn loopbaan als journalist bij weekblad Ad Valvas van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij maakte daar reportages bij dagverblijf 't Olifantje, interviewde de universiteitschauffeur ('Als een pakje niet tikt, vervoer ik het') en schreef wetenschapartikelen over gist als modelorganisme en de kleurvorming bij petunia's. Bij de VU werd hij later wetenschapsvoorlichter en in 1992 maakte hij een overstap naar Wageningen, waar hij in 2002 weer helemaal oversprong naar de journalistiek.

Bij Bionieuws is hij sinds 2008 hoofdredacteur. In zijn vrije tijd hoedt hij over zijn familie, drie kippen en een oude ezelhut in Pieve di Teco in Valle Arroscia (Slow Food Valley).