Over Bionieuws

Redactie Bionieuws

Soestdijkseweg Zuid 249A
3721 AE Bilthoven

T 030-2321276
E redactie@bionieuws.nl


Bionieuws
 is het tweewekelijks verschijnend nieuwsblad voor biologen. De krant brengt behalve wetenschapsnieuws ook interviews, opinie, onderwijsverhalen en artikelen over bedrijven uit de wereld van de levenswetenschappen. Een geschiedenis van Bionieuws vindt u hier

Op deze website vindt u een selectie van nieuwsberichten en foto's die in de krant verschenen. Wilt u de volledige krant lezen? Word dan lid van het Nederlands Instituut voor Biologie; u ontvangt dan de papieren versie thuis, en inloggegevens om de krant digitaal te lezen.

Wilt u uw lidmaatschap opzeggen? Ga dan naar: nibi.nl/pagina/lidmaatschap-opzeggen

 


 

Profielfoto Gert van Maanen Gert van Maanen
HOOFDREDACTEUR
 

 

Eieren, Darwin, fossielen en wetenschapsgeschiedenis zijn slechts stokpaardjes, voor  Bionieuws schrijft drs. Gert van Maanen (1961) over van alles en nog wat. Hij doet vaak de interviews, schuimt studiedagen, symposia en borrels af op nieuws en duikt ook regelmatig in biologische achtergrondverhalen: over dierproeven of over de menselijke stamboom bijvoorbeeld.

Hij groeide op als polderjongen aan de rand van voormalig eiland Schokland, waar hij naast veel boerenverstand ook zijn liefde voor natuur en cultuurgeschiedenis opdeed. Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde tijdens een liftvakantie door de Verenigde Staten nog stiekem college in Harvard bij zijn held, de paleontoloog-schrijver Stephen Jay Gould.

Op 08-08-88 begon hij zijn loopbaan als journalist bij weekblad Ad Valvas van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij maakte daar reportages bij dagverblijf 't Olifantje, interviewde de universiteitschauffeur ('Als een pakje niet tikt, vervoer ik het') en schreef wetenschapsartikelen over gist als modelorganisme en de kleurvorming bij petunia's. Bij de VU werd hij later wetenschapsvoorlichter en in 1992 maakte hij een overstap naar Wageningen, waar hij in 2002 weer helemaal oversprong naar de journalistiek.

Bij Bionieuws is hij sinds 2008 hoofdredacteur. In zijn vrije tijd houdt hij zich regelmatig op in een oude ezelhut in Pieve di Teco Valle Arroscia (Slow Food Valley).

 


 

Profielfoto Steijn van Schie

Steijn van Schie

 

 

Drs. Steijn van Schie (1981) denkt al van kinds af aan dat het scheepsjournaal van kapitein Ortega best eens waar kan zijn. De tekenfilmserie De Snorkels maakte zoveel indruk op hem dat hij tot op de dag van vandaag nog stiekem gelooft in Snorkelland, een land ergens diep in de zee waar kleine wezentjes met een buisje op hun hoofd wonen. Dat vertelt hij natuurlijk aan niemand, maar hij komt wel graag uit voor zijn eindeloze fascinatie voor het zeeleven, een fascinatie die vermoedelijk gelegd is voor een televisiescherm ruim dertig jaar geleden.

In zijn pubertijd werd zijn interesse in de onderwaterwereld verder aangewakkerd door documentaires als The Blue Planet van de BBC en uiteindelijk reisde hij op zijn 19de verjaardag voor het eerst zelf af naar de oceaanbodem van het Great Barrier Reef in Australië. Het startpunt van zijn carrière was gelegd en in 2001 begon hij bij de Rijksuniversiteit Groningen aan zijn studie mariene biologie.

Na zijn studie rolde hij in de wereld van de media. Eerst werkte hij jarenlang als redacteur bij Hoe?Zo! Radio en daarna kwam hij bij populairwetenschappelijke programma’s te werken als De Kennis van Nu en Katja’s Bodyscan. Alhoewel radio- en televisiewerk hem dicht bij het hart ligt, heeft zijn passie voor schrijven – opgedaan tijdens zijn master wetenschapsjournalistiek – altijd de overhand gehouden. Nu kan hij bij Bionieuws volop zijn ei kwijt en schrijft hij graag over uiteenlopende onderwerpen.

Duiken doet hij nog steeds, alhoewel dat er met twee jonge dochters minder vaak van komt. Maar dat vindt hij niet zo erg. Hoeden over zijn kroost vindt hij minstens net zo leuk, al helemaal als zijn twee dochters straks ook De Snorkels gaan kijken.

 


 

Profielfoto Aafke Kok

Aafke Kok

 

 

Waar de meeste kleine kinderen een beroep als brandweerman, piloot of dolfijnentrainer ambiëren, wilde Aafke Kok (1994) als 8-jarig meisje ‘deskundige’ worden, een term die ze leerde van de ondertitel bij slimme mensen op Het Jeugdjournaal.

Het Jeugdjournaal heeft ze vooralsnog niet gehaald, maar iets van die vroege beroepswens kan ze gelukkig wel waarmaken als wetenschapsjournalist: kennis over wetenschap delen met een breed publiek. En dan natuurlijk het liefst over het mooiste vakgebied van allemaal: de biologie.

De psychologisch georienteerde colleges in haar studie psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam vielen nogal tegen – wellicht was gewoon biologie toch een betere studiekeuze geweest. Gelukkig kan ze zich bij Bionieuws alsnog verdiepen in de hele breedte van de biologie.

In haar vrije tijd zoekt ze haar uitdaging in ingewikkelde choreografieën die ze synchroonzwemmend ten uitvoer brengt. Of ze geniet per racefiets van de natuur – nu ze naar Nijmegen is verhuisd nog leuker, hoewel haar Amsterdamse wielrentrainer dan weer een goede amateurvogelaar was. In langere periodes van vrije tijd stapt ze ook graag op de fiets en maakt lange tochten, met een record van 5.000 kilometer van Toulouse naar Marrakech in vier maanden tijd.