Rode Kruis-medewerkers bergen het lichaam van een ebolaslachtoffer in Guinea, 2015. Besmetting tijdens die eerdere uitbraak zorgde dit jaar voor een nieuwe oplaaiing van het virus.

 

Mensen kunnen reservoirs vormen voor ebola, suggereert een recente uitbraak.

 

De ebola-uitbraak in Guinea tussen februari en juni dit jaar, is vermoedelijk ontstaan na heractivatie van het virus in een patiënt die de infectie opliep tijdens de eerdere uitbraak in West-Afrika tussen 2013 en 2016. Dat concludeert een internationale groep wetenschappers 16 september in Nature. Dat Zaire ebolavirus bijna vijf jaar of langer in een persoon ‘slapend’ aanwezig was, blijkt uit analyse aan virusgenomen van twaalf patiënten uit de recente uitbraak. Het genoom is nagenoeg hetzelfde als tijdens de laatste uitbraak die Guinea trof, tussen 2013 en 2016. Bij transmissie tussen mensen hopen langzaam nieuwe mutaties op; aangezien onderzoekers die nu nauwelijks aantreffen, is het virus vermoedelijk niet vanaf 2016 blijven overspringen van mens op mens.

 

Bovendien zijn enkele mutaties die destijds ontstonden ook nu aanwezig, zoals de aanpassing aan een glycoproteïne die het makkelijker maakt voor het ebolavirus om de menselijke cel binnen te komen. Daarmee is een nieuwe sprong van dier naar mens als veroorzaker van de recente uitbraak ook onwaarschijnlijk. Het bestaan van menselijke ebolareservoirs betekent volgens de onderzoekers dat blijvende monitoring en onderzoek naar antivirale middelen en vaccins nodig zijn. Ook waarschuwen ze voor het risico van stigma bij ebolapatiënten.