Kinderen halen niet voor niets hun neus op voor Brassica -groenten. Bacteriën in hun speeksel veroorzaken onaangenaam geurende reacties.

 

Kinderen die weigeren hun portie spruitjes, broccoli of bloemkool op te eten kunnen een nieuw argument aanvoeren: het ligt aan de bacteriën in hun mond. Afhankelijk van de samenstelling van hun orale microbioom ontstaan na een hap broccoli vieze, zwavelachtig ruikende stofjes. Geen wonder dat zo’n kind die troep niet blieft. Groenten uit het Brassica-genus zijn sowieso vrij bitter, wat ze tamelijk impopulair maakt bij kleine kinderen. Dat er nog meer narigheid van valt te vrezen blijkt uit werk van Australische onderzoekers, gepubliceerd in Journal of Agricultural and Food Chemistry van 22 september. Grote boosdoener is het stofje S-Methyl-L-cysteine. Enzymen in de groente zelf – normaal veilig opgeslagen in de vacuole maar vrij als de boel kapotgebeten is – zijn al in staat S-Methyl-L-cysteine af te breken tot meurende moleculen; als mondbacterie-enzymen daar een handje bij helpen neemt die productie gevaarlijk toe.

 

Gruwelen
Afbraakproduct dimethyltrisulfide wint het qua smerigheid, blijkt als de Australiërs 98 ouder-kindparen vragen verschillende geurende groentestoffen te beoordelen. In het lab brengen de onderzoekers vervolgens per proefpersoon de eigen productie van stinkstofjes in kaart, door aan een beetje afgenomen speeksel stukjes rauwe en gestoomde broccoli en bloemkool toe te voegen. De productie verschilt behoorlijk tussen proefpersonen, maar komt wel redelijk overeen tussen kinderen en hun ouders; vermoedelijk omdat hun orale microbiomen ook op elkaar lijken. Hoe meer vieze stofjes als dimethyltrisulfide ze aanmaken, hoe meer de proefpersonen van de bijbehorende geuren gruwelen.



Groenten uit het Brassica -genus zijn sowieso vrij bitter, wat ze tamelijk impopulair maakt bij kleine kinderen



De 6-tot 8-jarigen die aan het onderzoek meedoen vinden de Brassica -geurtjes wel nog een stuk viezer dan hun ouders. Kennelijk zijn de volwassenen ondanks de ongunstige activiteiten van mondbacteriën gewend geraakt aan de smaaksensatie van broccoli en bloemkool. Tja, misschien moeten zeurende kinderen dan toch maar gewoon hun bord leegeten.