De invasieve Spaanse ceder, die groei en herstel van Scalesia-soorten belemmert.

Veranderingen in het bodemmicrobioom door invasieve plantensoorten lijkt op Galapagos de terugkeer van oorspronkelijke Scalesia-soorten te frustreren.

Het iconische plantengeslacht Scalesia, met boom- en struiksoorten die alleen op de Galapagoseilanden voorkomen, wordt in zijn voortbestaan en herstel onder meer sterk bedreigd door de invasieve Spaanse ceder (Cedrela odorata). Die van het Zuid-Amerikaanse continent afkomstige loofboom verandert de samenstelling van het bodemmicrobioom en remt zo de kieming en groei van Scalesia-soorten en specifiek het sterk bedreigde ‘reuzenmadeliefje’ (Scalesia pedunculata), veronderstellen onderzoekers uit onder meer Wageningen, Leiden en Quito (Nature Microbiology, 6 augustus). Beter begrip van taxonomische en functionele diversiteit aan bodemmicroben en hierop gebaseerde strategieën zijn volgens hen nodig om herkolonisatie van Scalesia-soorten te bevorderen en vestiging van invasieve exoten te voorkomen.

Het artikel is een eerste resultaat van het Scalesia Microbiome Project. Hiervoor zijn afgelopen jaar wortel- en bladmicrobiomen van twaalf soorten op acht eilanden verzameld tijdens een expeditie geleid door microbieel ecoloog Jos Raaijmakers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (zie interview Bionieuws 12, 2023) en plantwetenschapper Pieter van ’t Hof van Galápagos Science Center en Universidad San Francisco de Quito. De groenblijvende ‘reuzenmadeliefjes’ zijn zeer divers in blad- en bloemmorfologie, komen voor van droog laagland tot vochtig hoogland en spelen een sleutelrol in het oorspronkelijke voedselweb van de Galapagoseilanden. Niet alleen invasieve Spaanse ceder bedreigt Scalesia-soorten, maar ook geïntroduceerde en snelgroeiende knekelframboos (Rubus niveus) en gele cestrum (Cestrum auriculatum).