Door Steijn van Schie - Foto: IMAGESELECT - 27-11-2021 - Zoölogie
Zelfs met een tussenpauze van jaren vinden postduiven nog steeds hun weg naar huis.
Postduiven onthouden de weg naar huis jarenlang, hoewel de precieze route met de tijd ook stukje bij beetje uit het geheugen vervaagt.
Duiven onthouden de weg terug naar hun duivenhok minstens drie tot vier jaar, zelfs wanneer in de tussentijd herkenningspunten in het landschap zijn veranderd of deels verdwenen. Dat demonstreren Britse en Amerikaanse biologen 17 november in Proceedings of the Royal Society B door postduiven (Columba livia) met gps te volgen bij terugkomst in een gebied waar ze jaren eerder getraind waren op vliegroutes naar huis.
Dát duiven meesters zijn in navigeren en het onthouden van routes, staat buiten kijf. Daarbij was al bekend dat ze minstens enkele dagen belangrijke herkenningspunten in het landschap kunnen onthouden. Maar nog niet in hoeverre het langetermijngeheugen ook een rol speelt in dit gedrag; buiten onderzoek bij mensen zijn er volgens de biologen weinig studies die het ophalen van jaren oude herinneringen goed beschrijven.
Daarom vergelijken de onderzoekers nu negen kilometer lange vluchten terug naar het duivenhok van naïeve duiven, met die van duiven die drie tot vier jaar eerder de route individueel, samen met een naïeve partner of in groepsverband aanleerden. Alle duiven blijken beter te presteren dan naïeve individuen – de sociale context waarin ze zich de route eigen maken lijkt hierin geen rol te spelen. Wel zijn ze de routes na enkele jaren deels vergeten. Zonder geheugenversterking, behoud van herkenningspunten en culturele transmissie van kennis, verdwijnen de routes langzaam maar zeker toch uit het duivengeheugen.