DOOR BRITT NEIJZEN - FOTO: UNIVERSITEIT UTRECHT - 26-11-2022 - Microbiologie

Een zombiemier waarbij de schimmel weer last heeft van een hyperparasiet. Foto: Universiteit Utrecht
De zombiemierschimmel blijkt soms zelf last te hebben van schimmelinfectie, bijvoorbeeld door twee net ontdekte schimmels.
Een internationaal team onderzoekers, waaronder microbioloog Charissa de Bekker van de Universiteit Utrecht, ontdekte twee nieuwe schimmels die parasiteren op de zombiemierschimmel (Ophiocordyceps camponoti-floridani) die op zijn beurt parasiteert op reuzenmieren (Camponotus floridanus). De onderzoekers beschrijven de nieuwe schimmels op 7 november in Functional Ecology en 9 november in Persoonia.

Op het moment dat zombiemierschimmels zelf slachtoffer zijn van een schimmelinfectie, groeien er uit de gestorven zombiemier afwijkende vruchtlichamen (rechts). Foto: Universiteit Utrecht.
De namen van de nieuwe schimmels zijn Niveomyces coronatus en Torrubiellomyces zombiae. De biologen ontdekten de schimmels tijdens een onderzoek naar de zombiemierschimmel. Deze schimmel zorgt ervoor dat geïnfecteerde mieren weglopen van het nest en in planten klimmen, op weg naar een plekje met precies de juiste hoeveelheid zonlicht. Hier bijten de mieren zich vast en sterven, waarna de schimmel uitgroeit tot een vruchtlichaam. Dat produceert vervolgens sporen die naar de grond dwarrelen en daar nieuwe mieren besmetten. Op een aantal mieren die de biologen in Florida onderzochten zagen zij een afwijkend vruchtlichaam ontstaan.
Dit bleek een ander soort schimmel te zijn. Ze ontdekten dat deze schimmel niet groeide op de mier, maar op de zombiemierschimmel in de mier. Als de zombiemierschimmel geïnfecteerd is met een van de parasiterende schimmels dan produceert de zombiemierschimmel vaak zelf geen vruchtlichaam meer. De nieuwe schimmels worden daarom beschreven als hyperparasieten.

Een zombiemier met schimmel (links) en een waarbij de schimmels zelf weer last heeft van een hyperparasiet. Foto: Universiteit Utrecht