DOOR STEIJN VAN SCHIE - FOTO: IMAGESELECT - 25-10-2024 - Gedragsbiologie
Westelijke gorilla’s bepalen als groep wanneer ze naar voedsel zoeken. Foto: ImageSelect.
Voordat westelijke gorilla’s op zoek gaan naar vruchten, overleggen ze met elkaar waar en wanneer die zoektocht gaat plaatsvinden.
Westelijke gorilla’s stemmen via vocalisaties met elkaar af wanneer het tijd is om als groep te vertrekken en in welke richting ze zich dan gaan bewegen. Hoewel bij het moment van vertrek elk groepslid een even grote stem heeft, zijn het vooral de hooggeplaatste mannen én vrouwen die de richting bepalen.
Tot die conclusie komt een internationaal team biologen 23 oktober in Proceedings of the Royal Society B door drie groepen westelijke gorilla’s (Gorilla gorilla) te observeren in de Centraal Afrikaanse Republiek. In dergelijke groepen is altijd een mannelijke zilverrug de baas over enkele vrouwtjes en hun nakomelingen. Vlak voor vertrek nemen de onderlinge vocalisaties toe, totdat de groep op zoek gaat naar eten, voornamelijk fruit.
Dat hierbij sprake blijkt te zijn van collectieve besluitvorming, is volgens de biologen logisch. Voor het vinden van vruchten is zowel botanische als ruimtelijke kennis nodig, terwijl de zilverrug lang niet altijd ouder is of meer ervaring heeft dan de vrouwen. Kennis uit de groep benutten heeft dan een groot voordeel. Dit in tegenstelling tot de nauwverwante berggorilla. Hun veel bredere dieet van ook bladeren en boombast is vaak veelvuldig aanwezig, waardoor de zilverrug met de scepter kan blijven zwaaien.