Alsof er geen Voice of Holland-schandaal is geweest organiseren entomologen dit jaar vrolijk de Insect van het Jaar 2022-verkiezingen. De vijf kanshebbers zijn de kokkerjuffer het zanddakje (Molanna angustata), de waterschorpioen (Nepa cinerea), de kikkerbillenbijter (Culex territans), het groot schrijvertje (Gyrinus paykulli) en de veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa). De kandidaten worden ook nog eens gecoacht en geadopteerd door Bekende Nederlanders. Een stem uitbrengen op het meest geliefde insect kan tot 9 april op taxonfoundation.com/insect, met kans op een bijzondere prijs: samen op veldexcursie met een Bekende Nederlander en een Ervaren Entomoloog. Kortom: dit móet haast wel uitlopen op een grensoverschrijdend evenement. (GvM)

 

Update 9 april 2022: De waterschorpioen (Nepa cinerea) is met 53 procent van de stemmen uitverkozen tot Insect van het Jaar 2022.


De vijf genomineerde insecten: het zanddakje (linksboven), de veenmol (rechtsboven), de kikkerbillenbijter (linksonder), het groot schrijvertje (middenonder) en de waterschorpioen (rechtsonder). Beeld: Compilatie Moebius, Foto's: Bram Kroese, Aglaia Bouma, Sonia & Lex | waarneming.nl, Tim Faasen en Aglaia Bouma.