Als withandgibbons (Hylobates lar) een duet zingen, doen ze dat ritmisch en gecoördineerd.

 

Iedere ochtend zingen withandgibbons een duet om hun territorium af te baken. Paartjes stemmen hun liederen daarbij nauwgezet op elkaar af.

 

De liederen van withandgibbons (Hylobates lar) volgen een vast ritmisch patroon, waarbij er tussen iedere noot of vocalisatie telkens een even lange pauze valt – zoals bij het tikken van een klok. De primaten blijken bovendien hun gezang op elkaar af te stemmen: mannetjes en vrouwtjes in duet coördineren hun individuele noten, zodat ze die op hetzelfde moment zingen. Zingende koppels blijken bovendien beter maat te kunnen houden dan solozangers.

 

Dat concludeert een internationaal team biologen 11 januari in Proceedings of the Royal Society B door vocalisaties op te nemen tijdens 215 solo’s en duetten van twaalf individuen in een nationaal park in Thailand en twee Italiaanse dierentuinen. Dat de liederen een vast ritmisch patroon volgen is bijzonder: bij gewervelden is het is tot nu toe alleen vastgelegd bij twee vogelsoorten, tweestrepige zakvleermuizen, Kaapse klipdassen en één andere primaatsoort: de indri. De ritmische flexibiliteit waarmee gibbons zang op elkaar afstemmen is echter uniek en buiten mensen nooit eerder waargenomen.

 

Gibbonfamilies bestaan uit een monogaam paartje en hun nakomelingen en verdedigen hun territorium met zang, met name met ochtendduetten van het broedpaar – elk paartje kent daarbij zijn eigen unieke variaties in zang.