Nadat de verwoestende orkaan Maria in 2017 was uitgeraasd op het eiland Cayo Santiago ten oosten van Puerto Rico, hebben de resusapen aldaar hun sociale netwerk sterk uitgebreid; ze werden toleranter naar een groter aantal individuen, een fenomeen dat na een heftige catastrofe ook bij mensen te zien is. Dat schrijven Britse en Amerikaanse onderzoekers 8 april in Current Biology.

 

Agressief
Resusapen (Macaca mulatta) staan bekend als sociale en in groepen leven primaten. Tegelijkertijd zijn hun samenlevingen uiterst competitief, waarbij individuen bijzonder agressief kunnen zijn naar leden van een andere groep. Na orkaan Maria leek dat beeld te veranderen, wat de biologen – die deze populatie al jaren volgen – ertoe aanzette een grootschalige sociaal netwerk-analyse uit te voeren. Daaruit blijkt dat de resusapen niet zoals verwacht reeds bestaande vriendschappen versterken, maar juist vooral nieuwe relaties aangaan. Ook met (onbekende) leden van een andere groep en zelfs met concurrenten uit het verleden. Bovendien bleken de apen ook toleranter in het delen van hun territorium, waaronder de beperkte hoeveelheid schaduwplekjes om in te ontsnappen aan de brandende zon.

 

Deze toegenomen tolerantie is een manier om de ecologische verwoesting van de orkaan te boven te komen, denken de onderzoekers: hoe groter het sociale vangnet, hoe groter de kans de klap op te kunnen vangen. In vervolgonderzoek willen ze achterhalen of individuen met meer connecties ook langer leven of meer nakomelingen krijgen. (SvS)